11 oktober 2012

Flätans alla möjligheter

Ju mer vi flätar desto mer möjligheter finner vi ...


Fast det var så här vi började.


Flätat mattor har man gjort länge och i många länder. Oftast ovala eller runda. Väldigt enkelt och kräver ingen utrustning. Ett fint och smart sätt att använda tyger av uttjänta kläder eller tygspill. Oftast liknar de varandra var man än finner dem, tillverkade av spillbitar av olika färger, mönster och kvalitet som ger dem ett speciellt om än slumpmässigt, spräckligt trasmatte-utseende. Charmiga. Ibland är de randiga och ibland har de en kant/bård i avvikande färg.  

Vad kan man göra mer av flätor? 
Vi ville försöka utveckla den här tekniken och få fram nya utryck, hitta sätt att styra det slumpmässiga uttrycket till ny design och ny kvalitet. 


 Tunna 4-flätor gick också att använda till att göra t ex en "Panamahatt".


Den här hatten flätade vi av remsor klippta ur en beige ylletröja. Formen och ytmönstret blev bra men färgen gjorde hatten lite för "lumpig". Den färgades svart men förlorade då formen och styrseln på ett sätt som vi inte kunnat förutse. Och så blev den lite luddigare vilket gjorde att ytmönstret, som tidigare  hade en tydlig struktur, blev otydligare. Vi gillar idén med en "Panamahatt" för vinterbruk.


Här flätade ylletröjor i olika grovlekar. Vi kommer gå vidare med det här. Absolut.


Och sedan var det den här flätningen som gjorde det tydligt för oss - att likadana flätor intill varandra bildar ett bestämt mönster. Något vi sedan utvecklade till vår andra matta i projektet, Re Rag Rug II.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar