31 januari 2013

Färgeffekter i likhet med vävning


Vi har ingen vävstol när vi testar mattidéer i Re Rag Rug - Det är en av utmaningarna när vi försöker förnya trasmattans uttryck genom experimenterandet i tekniker - men vi ser gärna vävar som inspiration.

Färgeffekt är en term som används inom vävning och effekterna uppstår när olikfärgade trådar i varp och väft möter varandra så att det uppstår mönster. Ofta med en vanlig tuskaftsbindning eller ibland en kypert.


Det har inte varit en medveten strävan men det har blivit så att vi använt oss färgeffekter i de mattor vi gjort hittills. Det har inspirerat oss och fungerat bra till det material vi fått insamlat där vi har inte kunnat styra över färgerna.


Re Rag Rug I leker vi med en kypertbindning (Twill) som effekt men är sydd av ylletröjor.

Re Rag Rug I

Re Rag Rug II, den flätade mattan med variationer av flätor i olika bredd, har också likheter med vävtekniker. Lägger man flätorna kant i kant så bildas ju faktiskt en tuskaft och mönster.

Re Rag Rug II


Re Rag Rug III 


Re Rag Rug III, mönsterbilden kallar vi Pepita, ett välkänt begrepp när tyg i det här mönstret används till kläder. I vävterminologi kallas den Tuppfjät och hör till mönsterbilden/bindning Hundtand.


Re Rag Rug IV, den broderade matta vi håller på med nu, har motiv av en annan variant på Hundtandsmönster. Också ett klassiskt mönster till grövre yllevaror.


Re Rag Rug IV


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar