11 februari 2013

1 km överskott

Idag har vi varit på en marknadsplats för överskottsproduktion från industrin.En kilometerlång gata med försäljning av tygbuntar och säckar med trikå, trikåremsor för halsringningar och kragar för pikétröjor. Resår finns också att köpa, med eller utan märke.

Många fabriker överproducerar metervaror för att säkra leveransantalet gentemot beställaren. Överskottet hamnar här liksom tyger med tryckfel, de som fått fel nyans i infärgningen eller har andra defekter.

Det händer också att beställaren ändrar sig och inte vill ha tyget de först tänkt, eller att de avbeställer för att leveransen har blivit för sen för att komma i butik i tid.

Tygerna säljs per kilo och köparna är mindre producenter som tillverkar kläder för den indiska marknaden. Därför finns också alltid basfärger till försäljning, gjorda enbart för denna marknad. De tygerna är fint packade i plastpåsar till skillnad från överskottsmetrar som kommer buntvis.

Ibland kommer överskott från industrin osorterat i stora säckar. Då finns det dom som arbetar med att sortera stora, mellanstora och små bitar från varandra i nya säckar och sedan säljer dem vidare, i olika prisklasser.


1 kommentar:

  1. Dröm helt klart! :) Där skulle jag vilja shoppa loss!
    Samtidigt tragisk med denna överproduktion, men går det åt på något sätt så är det ju jätte bra!

    SvaraRadera