14 februari 2013

rep, trasa, lump

Idag fick vi hjälp att ordna ett möte med Sidhik som köper upp det mesta av Emperor Textiles' spill.

Han agerar mellanhand och samlar in industrispill från flera håll. Allt betalas per kilo och sorteras det på hans lager, i den närliggande staden Coimbatore, innan han säljer det vidare.

Vi ville ta reda på om han vet vad det blir av varje typ av spill efter att alla köpare tagit sin del. Vad används allt till?

Rester av stärkt varp säljs som den är och man sätter upp den i mekaniska handvävstolar där allt hela varpen kan tas tillvara. Eftersom dessa kvaliteter är riktigt tunna blir det mycket skjorttyger.

Bra garnspill, som t. ex. rester på koner, säljs som de är och används till att väva nya tyger som t ex tunnare mattor, tabletter och klädtyger.

Mindre kvantiteter trådar och garn används bl a till repslagning för inhemsk försäljning.

Riktigt trassel och klippspill finfördelas till nya fibrer, förstärks med polyester och spinns till nytt garn.
Ibland färgsorteras materialet, ibland bleks det ner och färgas om. Dessa garner säljs till alla delar av landet. Det blir ett grövre, inte så starkt garn men kan användas till mattor och som inslag i vävar med varpeffekt som t.ex. vävda band.

Det spill som inte ens duger till allt det här är lump som sedan blir pappersmassa.

Sidhik köper också in trasiga kartonger som går till återvunnet papper och plast som smälts ner och blir ny plast.


Det måste förtydligas att detta handlar om spill från industrin, det finns inget liknande system för textilt hushållsspill. Man ser mycket skräp ute på gatorna; trasor, papper men framför allt plastpåsar och förpackningar. En del kläder tvättas, lagas och säljs vidare ute i byar och de lokala marknaderna. De flesta kläder används helt enkelt tills de tar slut, sedan blir de trasor som till slut kastas. 

Mindre kvantiteter trådar och garn används också till repslagning. Hemmets ko får t ex finfina grimmor, halsband, piskor och dekorationer.Rep av garnspill från industrin


Alla  rester från produktionen samlas in och säljs vidare

 Inga kommentarer:

Skicka en kommentar