13 februari 2013

hos vävfabriken

I Tirupur finns en enda etablerad fabrik för export av vävda tyger. Det är Emperor Textiles som sedan slutet av 60-talet har samarbetat med Linum.

Det började med Palaniswamy och Sven Kempe (som besökte oss för ett par veckor sedan). De hade redan då egen infärgning och all vävning skedde för hand. Fram till 2001 var Linum Emperor Textiles enda kund så samarbetet mellan de två företaget är nästan som ett joint venture.

Idag drivs fabriken, som innefattar färgning av garn, vävning av tyger och sömnad, av sönerna Karthikeyan och Krishnaraj.
Karthikeyan, Palaniswamy och KrishnarajKarthikeyan som är den äldre brodern är utbildad textilingenjör för att det var planerat att han skulle ta över. Han kom in i företaget 2000 och det var i och med att han började arbeta som han egentligen började intressera sig för textilproduktionen. Karthikeyan tar hand om vävning, kvalitetsutveckling och marknad.

Krishnaraj är utbildad i business och dataprogrammering. Det var inte självklart för honom att jobba inom textilbranschen men eftersom han ändå hade tänkt sig någon typ av företagande var det naturligt att gå in i familjeföretaget. Krishnaraj sköter finanser, it-frågor och den del av produktionen som rör infärgning.

Sedan bröderna började arbeta tillsammans har de utvecklat företaget genom att utöka produktionskapaciteten och söka nya samarbeten.  Nu producerar de också kvalitetstyger för skjortor som exporteras till Italien, bäddtextilier av linne till USA och en mindre del accessoarer och plagg till Australien och Tyskland.
Hur går det till i deras bransch med överskottsproduktion och vad gör de med sitt spill?

Emperor Textiles har ett generell påslag på 5% överproduktion.

I och med att produktionen övergått från handvävning till maskinvävt genereras mycket mer spill.

Produktionskedjan är lång: från fiber till spunnet garn, infärgning, uppsättning av varp, till vävning, processer, tillskärning och till sist sömnad av produkt så är minst 25% spill. Detta inkluderar också 'osynligt' spill: trådändar, ludd vid tvättning mm.

Infärgningsspill som mest handlar om infärgningsfel säljs vidare lokalt. Det kan ha blivit ojämnt infärgat eller att färgen fått fel nyans än specificerat.

Varpändar och garnrester säljs vidare per kilo och hämtas upp av handlare av just detta.
Vid vävning med entrådiga varor måste den klistras (stärkas) och vid varje uppsätting behövs 35 extra varp som sedan klipps av och och rullas ihop till stora bollar.
Detta spill tas tillvara av andra som köper in dem och sätter upp i hand- och mer mekaniska vävstolar. På så vis och produceras tyger för sömnad av t.ex. skjortor till den lokala marknaden.

Vävt överskott och spill säljs också av lokalt efter en tid i lager. Avklippta stadkanter packas i säckar direkt i vävfabriken och klippspill packas vid syfabrikerna.

Stadkanter - finfint material


1 kommentar:

  1. Så spännande att följa med på er Indienresa! Tack för en intressant blogg som ger massor av inpsiration :-)

    SvaraRadera