26 april 2013

Klara Broström

Vår praktikant Klara Broström går basåret i Vävning och Konstsömnad på HV Skola. 

Klara kommer från Luleå och har bott i Stockholm i snart fyra år. Däremellan bodde hon i Göteborg, dit hon flyttade "för att flytta" och för att plugga spanska och internationellt samarbete. Klara har också utbildat sig på tillskärarakademin.

Varför ville du praktisera hos oss?
- Jag gillar konceptet och mattornas uttryck - era färdiga mattor. Jag tycker verkligen att ni har hög designnivå på era grejer, även fast det är tillverkat av återbruksmaterial. Det finns inget annat som liknar det ni gör, det är unikt. Också att se att det går att kombinera ett socialt ansvar med att arbeta med textil.

När föddes ditt intresse för textil som uttrycksform?
- Min mamma har sytt, tovat och hållit på med allt möjligt, det textila har alltid varit nära. Jag hade alltid det praktiska i mig men hade länge en uppfattning om att jag skulle utbilda mig teoretiskt.
Jag var under många år engagerad i Latinamerikagrupperna och reste en hel del i Latinamerika. Men det textila intresset började ta över.

Vad är det med textil som är lockade?
- Det finns så fantastiska möjligheter i att jobba med händerna. Nu har jag kommit in i det och vill hitta mitt eget sätt att arbeta med textil. Tidigare ville jag göra kläder tappade lite lusten för det. Men vem vet nu - när jag faktiskt kan göra tyget själv till kläderna så kan det kanske leda in på nya tankar.

Du gör också smycken av återbruksmaterial, berätta om dem.
- Jag inspireras av materialet och tycker om mässing. Jag är Traderanörd, tycker om gamla grejer, det är en annan känslan i dem än att skapa i helt nya material. Jag sökte gamla klockdelar och hade tänkt göra något. Så sammanföll det med en julmarknad på HVså jag fick en spark i baken att ha dem klara.

Vad har du på golvet hemma?
- Förutom damm? Jag har ett par köpta trasmattor och en nyproducerad röllakansmatta i ull. Jag tycker om mattor. De bonar in rummet, dämpar ljud, det är behagligt att gå på och ger en trivselkänsla.
I ett skolprojekt på HV vävde jag en matta/bonad av gamla linnedukar som jag har färgat in. Linnet är lite stelare än bomullstyg och fransar kanske lite mer men det har en fin lyster.
Klara Broströms trasmatta av infärgade linnedukar

Använder du alla kläder i din garderob?
- Nej, verkligen inte, tyvärr. Men jag försöker rensa ofta. Jag gillar kläder och försöker köpa sådant som jag vill ska hålla länge.


Vad gör du med kläder du inte använder längre?
- Jag har lite olika högar. En låda för sådant man kan använda när man syr. Och så har jag en Myrorna-säck som jag inte kommer iväg med.

- Jag har alltid varit varit intresserad av material, men fått mer kunskap om kvaliteter i och med att jag arbetar med försäljning av kläder. Jag fick öga för vad som säljer och inte säljer. Redan när en ny kollektion kom in kunde jag förutsäga vad som skulle hamna på reahyllan. Det väcker många tankar kring hur mycket onödigt som produceras, konsumeras och slängs.

Hur ser din närmaste framtid ut?
- Jag skall skall läsa två år till på HV, den Högre Textila Utbildningen.

Vad gör du år 2015?
- Jag hoppas på att jag har hittat lite min nisch inom textilen och min dröm är att kunna försörja mig på min egen verksamhet.


Klaras fina halsband av klockdelar och mässingskrot (numera runt Katarina B:s hals)
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar