Materialet är gamla plagg och restprodukter från textilindustrin. Vi vill förädla återbruks- och spillmaterial genom att använda det i sammanhang där slutresultatet skall hålla en sådan kvalitet att det därigenom inte längre är återbruket som står i fokus.
Mattor skyddas från golvkyla och drag, de har avgörande betydelse för rummets akustik. Som arkitektoniska element samlar de grupper av möbler till rum i rummet och utgör ofta ett betydelsefullt estetiskt inslag till rumsbilden. Mattor skall tåla att stå, gå och krypa på och är viktiga, kulturbärare i stora delar av världen.
Den svenska trasmattan har i stort sett behållit sitt uttryck genom tiderna. Den är i regel vävd i kypert eller tuskaftsbindning, kan ha ränder i munkabälte eller rosengång och ibland ha ryaeffekter. Ofta är de avlånga och fungerar som golvmattor.
Vi vill se hur vi genom att använda trasor i kombination med olika sömnadstekniker, flätningar, makramé- och knyppelknutar, kviltning, rynkning och veck, limningar, rullingar och sätt att skära, applikation, virkning och krokning, stickning, broderitekniker i kombination med tredimensionella yteffekter och reliefverkan, materialmöten, färg-, färgerieffekter och skalförskjutningar kan få fram nya mattkvaliteter.
Våra varmaste tack till Myrorna för allt material i forma av uttjänta T-shirts och ylletröjor och till Konstnärsnämnden som beslutat att stödja projektet med ekonomiskt bidrag!