11 oktober 2013

Marcia Harvey Isaksson


Marcia  kommer från Harare i Zimbabwe, är inredningsarkitekt och har studerat på Nyckelviksskolan och Beckmans Designhögskola, Formlinjen. Sedan början av augusti har hon varit här och hjälpt oss flera dagar i veckan.

Hur kommer det sig att du hörde av dig till oss?
- Jag läste bloggen och tyckte 'wow' det är så spännande och jag ville vara med på ett hörn. Allt var så bra tänkt, återbruk, vackra mattor. 

När föddes ditt intresse för textil och formgivning?
- Min mamma stickade för eget bruk och för att sälja så textil har alltid funnits hemma. Jag pluggade konst på gymnasiet och då ingick textil bl a  vax batik.  Jag gick några sommarkurser där man kunde prova olika hantverk men jag visste inte exakt hur jag skulle landa inom formgivningsyrket.
Jag flyttade till Sverige för snart 15 år sedan och tog tjänsteledigt från mitt dåvarande arbete för att gå på Nyckelviksskolan. Jag visste att jag inte skulle gå tillbaka men min man var inte helt på det klara med det... Jag gick den allmänna linjen där man provar olika hantverkstekniker och sökte också vidare på textillinjen men så kom in på Beckmans och då började jag där istället.

Båda utbildningarna var breda vilket var bra för mig eftersom jag inte visste riktigt vilken inriktning jag ville ha. I tvåan började jag intressera mig för rum och 3 dimensionalitet i det stora sammanhanget. Det var många som vände sig till studenter för att få hjälp med inredningar och ideer till sina utställningar, mässor, pop-up butiker och jag jobbade med att försöka hitta uppdrag utanför skolan så mycket som möjligt.
Till ett projekt borrade jag en massa hål på ett sidostycke på ett skåp och broderade ett blommotiv på för Future Design Days. 

I trean började jag få panik och tänkte att jag måste ha ett jobb och jag började söka på olika arkitektkontor. AIX arkitekter sökte en nyutexaminerad inredningsarkitekt och jag fick jobbet där innan jag gick ut skolan och man kan säga att det var där jag lärde mig yrket under de tre år jag var anställd. 
Sedan kände jag att jag ville ha nya utmaningar och vara mer kreativ. Jag fick ett annat jobb men det var fel ställe för mig så jag beslutade mig för att starta eget.

Mitt företag sqCircle är en inredningsarkitektstudio som jag ser som ett paraply under vilket jag kan arbeta olika typer av projekt. Det är mest inredningsuppdrag just nu men jag vill arbeta lite friare och mer med textilier kanske mer på ett experimentellt stadie i gränslandet mellan konst och funktion. Jag är ändå ganska praktiskt lagd så jag tror att det skulle bli något till slut.

I somras åkte jag till Japan och spenderade två månader där. I fem veckor gick jag på Kawashima Textile School i Kyoto, en väv- och kasurikurs. Den var mycket teknikinriktad och nu kan sätta upp en väv själv och vet hur man gör kasuriknutar utan att det läcker in färg. Det var mycket inspirerende att träffa textilkonstnärer och se hur upphöjd textilkonst kan vara. I samband med att jag åkte dit började jag blogga och har har en blogg som heter ikat kasuri and i.

The One jumper project- är mitt projekt som handlar om att ta hand om garn från industristickade tröjor. Att repa upp dem och återanvända garnet på något sätt. Jag har en vävstol hemma och håller just nu jag på att väva med det för att se hur det håller. Jag tror att jag skall fokusera på bomull, det håller bra, det finns så mycket av det och bomull är en sådan bov som jag lockas att göra något av.

the One jumper project  (work in progress)
av Marcia Harvey Isaksson
Vad har ni på golvet hemma?
- Vi har massor av mattor, i alla rum. En röllakansteknik som vi ärvt av min mans farföräldrar, en IKEA sisalmatta under matbordet, vi har en äkta matta från min mans mormor och så har jag just köpt en ny orientalisk med ljus botten. I mitt vävrum har jag en trasmatta som min svärmor vävt. Jag skulle vilja ha en heltäckningsmatta i sovrummet.
Vad finns för mattkultur i Zimbabwe?
- inte så mycket. Marcia ser ett penselfodral och säger: så där ser en Zimbawiensk matta ut men mycket större.
Stråmattor, och heltäckande förstås men det är en brittisk tradition. Folk älskar gardiner i Zimbabwe och lägger ganska mycket pengar på dem.

Har ni några textilier från Zimbabwe?
En matta från Zimbabwe som är knuten av ullgarn men den är inte traditionell. En holländska som bodde och arbetade i landet, hon importerade garnet och hade en workshop där de här mattorna tillverkades. 
Ett 'Mudcloth', från Mali, tror jag. Vi använder den som pläd även om den inte är så varm och mysig. Den är bara så vacker, helt spräcklig som pärlhöna.
Handlar du second hand?
- Ja, till mitt One Jumper Projekt men mer inredning till mig själv. Stolar, matbord, lampor. Bra kvalitet till relativt låga priser.

Hur ser din närmaste framtid ut? 
- Jag arbetar bl a ideelt för Barncancerfonden och hjälper dem att få ihop inrednignen och konceptet till deras nya huvudkontor i Stockholm, jag har några konsultuppdrag men så hoppas att jag kunna använda mycket tid till mina textila projekt. 50% inreding och 50% textilprojekt vore perfekt .

Vad gör du år 2015?
- Jag hoppas att jag jobbar med en utställning om mode. Mer kan jag inte berätta...