30 april 2014

Maja FredinVår praktikant Maja Fredin bor i Stockholm men är från Uppsala. Just nu går hon basåret i vävning och konstsömnad på HV. Maja gick en mode-designlinje på gymnasiet och har också utbildat sig på Textil Form på Nyckelviksskolan.

Hur kommer det sig att du sökte till HV?
 Jag ville ha djupare kunskaper i textila hantverk. Jag tycker att den kunskapen är viktig så jag får det resultat som jag önskar. Friheten i att behärska en mångfald av textila kunskaper. Jag vet hur man väver, jag vet hur man kan trycka, hur man kan brodera, kunna tillskäring osv för att kunna ha kontroll och inte känna mig begränsad.

Vad vill du få fram?
 Jag håller på med textil för att det är det mest intima man kan komma en människa. Alla har någon form av relation till textil. Jag jobbar mycket utifrån kroppen, inte som mode men som företeelse.  Beklädnad.

 I vårt trasmatteprojekt på skolan har jag gjort en jacka, vävd av gosedjur och gamla textilier som t ex dukar med spilll på osv - En kommentar till de många övergrepp som sker inom textil- och pälsindustrin. Det är så få som vill bli medvetna om detta och jag vill då förmedla problimatiken på ett "enkelt" sätt.

— Jag har aldrig slängt ett plagg vad jag kan minnas men jag tror jag har fem flyttkartonger fyllda med kläder i källaren, som står till sig tills jag vill använda dem igen. Jag har sålt en del på loppisar och har givit bort en del till kompisar. 

Handlar du second hand?
— Allt jag äger är i princip second hand. Eller framrotat i soprum. Köper nästan aldrig nyproducerat - utom mat och underkläder.

Nu har ni ett avslutningsarbete i slutet av terminen, vad skall du göra?
— Fortsätta på trasmattejackan men utveckla den till en kappa. Tillverkad av gosedjur som jag samlat på mig, som jag färgar svart.

Vad gör du år 2016?
— Hoppas på Konstfack, annars söker jag atelje där jag kan fortsätta att jobba med min konst.


Maja Fredins jacka på gång, vävd av bl a gosedjur
Det är insidan som räknas, av Maja Fredin och Jenny Söderbäck

Re Rag Rug i finländska Koti ja keittiö