9 februari 2013

2 dagar i Delhi

Anlände Delhi fredag morgon, tre på morgonen svensk tid.

Möttes av den största heltäckningsmattan vi sett. Kilometervis täckte den golven i ankomsthallarnas korridorer.

Mot Delhi i gryningen.

Vi tillbringade två fullmatade dagar i Delhi. Besökte marknader, hantverksbutiker och den stora hantverksmässan som pågår just nu. 

Efter timmar på mässan är det slående hur många av de produkter som vi ser och omger oss med dagligen, som är tillverkade i indisk hantverksindustri. Allt från glas och porslin till möbler, lampor och inte minst textil i alla former.

Mycket av det vi ser är tillverkat speciellt anpassat för export men till största delen är utbudet fortfarande mycket traditionellt indiskt. För oss var mest de gamla indiska teknikerna spännande att titta på, som t ex blocktryck och vissa broderier. Hantverk som som både bevaras och utvecklas.Dilli Haat, hantverksmarknad.  Största utbudet av kashmir, pashmina, fårull, jakull, siden, sammet, trasa och lump. Broderier, vävnader, stickat, virkat, tryckt, sytt och knutet. Mycket är hänförande vackert!

Utan några som helst kunskaper om textil kan man bli totalt förd bakom ljuset. Alla kvaliteter är inte alltid vad de utges för att vara. Efter en stunds förhandlande om både pris och kvalitet går vi nöjda därifrån med ett par vackra sjalar i påsen.Vi reser vidare uppfyllda av intryck och oerhört inspirerade!
För oss är carpets unlimited