17 december 2012

Korsstygnsmani

I fredags greps vi av korsstygnsmani. Inte av samma dignitet som i slutet av 1800-talet då hela interiörer fylldes med korsstygnsbroderade möblemang. Mattor, gardiner, kuddar, dukar, askar, bokfodral, hängslen, västar, stövlar, ja listan kan göras längre. Stramaljen hade gjort sitt intåg och det blev lättare (och säkert roligare) att räkna fram mönstret.

Den här mattan är sydd av gamla bonader och kuddfodral, sydda med ullgarn på stramalj i twistsöm.  Katarina B gjorde den mellan åren 2007 - 2009. Det tog tid att samla ihop materialet eftersom de inte skulle klippas sönder utan pusslas ihop  hela, så gott det gick. Funkade bra sånär som på en liten bit av en smal vepa som fick bli sista pusselbiten (Gissa var?)Nu vill vi brodera en egen matta, täckt med stygn.

Vi korsar stygn på alla möjliga sätt, regelbundet, oregelbundet, enfärgat och flerfärgat för att hitta rätt uttryck till den matta vi redan har gjort oss en bild av. Det är inte helt lätt att hitta rätt, det måste bli ett flöde i stygnen och inte gnetigt som korsstygn lätt kan bli.Vi är inte helt framme men har inte gett upp så fortsättning följer.