18 december 2012

korsstygnet

Det är inte bara vi.
Det är väldigt många som fastnar i korsstygnets sköna värld och får svårt att slita sig därifrån.
Svårt att få något annat gjort. Bara en liten rad till. Bara fylla den där lilla rutan ...

Sedan rätt lång tid tillbaka har ju korsstygn varit rätt vanligt förekommande, nästan som en slags symbol för det textila handarbetet, i både konst-, design- och DIY-världen.

Ibland har korsstygnet använts med en lätt hånfull ton i en lek med schabloner.
Som en ironi över det präktiga, duktiga, inrutade, lite hjärndöda med att fylla små hål med kryss (Skaffa dig ett liv).
Ofta med rätt kitschigt resultat.
Korsstygn som ironi, som ett bevis för att visa att man själv står över estetiken i t ex korsstygnsreproduktioner av kända oljemålningar.
Eller som symbol över det onödigt jättefula, om man t ex vuxit upp i närheten av grovt stiliserade blomstermotiv på orange eller brun säckväv.

Mötet mellan graffiti och demonstrationplakatens starka slagord kontra den broderade bonaden ger i sig ytterligare dimension till budskapet. Det mjukas seger över det hårda.
Och istället för (oftast tillfälliga) snabba tags ger stygnen tyngd åt orden, som en markering för att budskapet är viktigt och tål att sättas på pränt. Tål att stå länge och låta sig påminnas om?

Stygnet kan också användas för återerövra och ge upprättelse åt det traditionellt kvinnliga uttrycket /husfliten och med en önskan att ge handarbetet en högre status. Oftast med en tydlig feministisk underton.

Eller som en hyllning till långsamheten och eftertänksamheten som det monotona upprepandet ger utrymme till, som kontrast till mycket annat i en värld som rusar.

Eller för att ge rast åt en överhettad hjärna, lika avslappnande som ett tusenbitarspussel, en patiens, korsord, soduko.

Eller helt enkelt bara för att det är en väldigt smart och användbart stygn som vem som helst klarar av att åstadkomma. Varje kryss är en byggsten som kan byggas med för täcka en hel yta, kan vara stor eller liten, sys tätt eller glest och kan mönstras med hursomhelst. Dessutom kan den användas i alla andra typer av rut/pixel-baserade mönster - som stickmönster, pärlplattemönster, mosaikmönster...


Susanne Westphal , The discovery of slowness


Korsttygn på bord av Reddish