11 oktober 2012

sista flätan färdigflätad


Det var bara litegrann av en speciell mellanblå färg som saknades för att kunna fläta färdigt den sista mönstervåden till mattan. Fick åka till närmaste råvaruhandel - Stadsmissionen i Liljeholmen.Snygga nålbrev från förr. Vi syr ihop flätorna med lingarn som vi vaxar så att den blir stark. Ingen av oss klarar att manövrera med fingerborg, så fingertopparna ser ut som om vi vore nybörjare på stålsträngad gitarr. Det går åt mycket plåster för att skydda mattan från blodstänk och en tång är rätt bra när flätorna innehåller bomullsremsor med lycrablandning. Då är det som att sy i torkad Hubba Bubba. 

Men - vi är snart i mål och nu ska bara de färdiga mönsterpartierna sys ihop med varandra.

Matt-test: Utmärkta bilvägar. Bekvämaste liggdynan.


Tack Fiskars!

Häromdagen hade vi julafton i ateljén. Ett paket från Fiskars kom till dörren, full av våra bästa favoritsaxar! Vi har fått ett helt gäng till skänks för att testa i projektet.
Vi klipper ju i en hel del och ofta i ganska knepiga material: Lager av tjocka, filtade tröjor och hårda flätor, kilometervis T-shirtremsor, renklippning och putsning av rufsiga ytor. Vi klipper vaxad lintråd och tunn sytråd, tjocka mattbottnar, sömmar och knutar. Riktiga verktyg är en fantastisk hjälp och vi ser fram emot att testa oss igenom alla sax-typer!

Flätans alla möjligheter

Ju mer vi flätar desto mer möjligheter finner vi ...


Fast det var så här vi började.


Flätat mattor har man gjort länge och i många länder. Oftast ovala eller runda. Väldigt enkelt och kräver ingen utrustning. Ett fint och smart sätt att använda tyger av uttjänta kläder eller tygspill. Oftast liknar de varandra var man än finner dem, tillverkade av spillbitar av olika färger, mönster och kvalitet som ger dem ett speciellt om än slumpmässigt, spräckligt trasmatte-utseende. Charmiga. Ibland är de randiga och ibland har de en kant/bård i avvikande färg.  

Vad kan man göra mer av flätor? 
Vi ville försöka utveckla den här tekniken och få fram nya utryck, hitta sätt att styra det slumpmässiga uttrycket till ny design och ny kvalitet. 


 Tunna 4-flätor gick också att använda till att göra t ex en "Panamahatt".


Den här hatten flätade vi av remsor klippta ur en beige ylletröja. Formen och ytmönstret blev bra men färgen gjorde hatten lite för "lumpig". Den färgades svart men förlorade då formen och styrseln på ett sätt som vi inte kunnat förutse. Och så blev den lite luddigare vilket gjorde att ytmönstret, som tidigare  hade en tydlig struktur, blev otydligare. Vi gillar idén med en "Panamahatt" för vinterbruk.


Här flätade ylletröjor i olika grovlekar. Vi kommer gå vidare med det här. Absolut.


Och sedan var det den här flätningen som gjorde det tydligt för oss - att likadana flätor intill varandra bildar ett bestämt mönster. Något vi sedan utvecklade till vår andra matta i projektet, Re Rag Rug II.