Nu hänger det på materialet när vi ska ta nästa steg med den. T-shirts är ett perfekt material för både kvalitet och färgpalett. Vi måste bara se hur vi kan få en kontinuitet i hantering och åtkomst framöver för att kunna göra fler mattor. Ska vi producera mattor till försäljning så vill vi självklart också betala för materialet som vi gör dem av. Hade vi valt att i stället jobba med större enfärgade bitar överproducerad trikå från industrin, såsom i Squeeze och Kasuri, så hade mattan förlorat mycket. Färgblandningarna som behöver lösas efterhand i tillverkningen adderar ytterligare dimensioner som gör mattan så mycket mer intressant.
Tröjorna till den här mattan kom från Myrornas grovsortering i Tungelsta och från trikåspill och bitar från Gudrun Sjödéns designavdelning.
Varje Re Orient kommer att bli unik men vi vill fortsätta associera kring uttrycket som den första mattan har; Kelim, mormorsruta och röllakan i en skön förening. Vi skissar vidare och testar lite nya idéer. Vi har mycket svart ...
Sedan är det det här med hur den ska produceras.
Var kan vi hitta hjälp med klippning av materialet och virkning av mattan?
Under utställningen på Färgfabriken blev vi kontaktade av flera grupper som på lite olika sätt jobbar med arbetsträning här i Stockholm. De letar med ljus och lykta efter meningsfull sysselsättning och vettiga arbetsuppgifter, gärna kreativa, stimulerande och av olika svårighetsgrad.
I måndags besökte vi Helen, Cristina och Maria på Remakebolaget på Södermalm för ett förutsättningslöst möte och höra mer om hur de arbetar och tänker kring detta. Om arbetet med att tillverka en matta kan bidra till stimulerande och lustfylld arbetsträning så kanske det skulle vara ett kul samarbete?
Våra mattor måste, oavsett var de produceras, hålla en jämn och mycket hög kvalitet. Vi tror att det finns viktiga värden i utmaningar. Att det är viktigt att träna på någonting så mycket så att resultatet till slut blir riktigt, riktigt bra. Vi kommer att testa varandra i en workshop i början av nästa år.
Vi har tidigare tänkt oss att samarbeta med hantverkare i de länder där materialet finns. Alla mattor ska få leva sitt eget liv, har vi också tänkt, och hitta sin egen väg för produktion. Vi har påbörjat två samarbeten i Indien redan, där trikåindustri finns. Uttjänta t-shirts finns det gott om här i Stockholm!