31 januari 2013

Tack till Gudrun Sjödén!

I morse åkte vi och hämtade fem lådor materialspill som de samlat ihop åt oss på Gudrun Sjödéns designavdelning i Årstaberg. Tusen Tack!Modiwa på Gudrun Sjödéns designkontor hjälpte oss med lådorna

 


En tredje Katarina

Idag hade vår lettiska vän (Katarina) Katrine Judovica här i Stockholm några timmar, på språng mellan Riga och Kalmar.

Hon är marknadschef för norska Narvesen (Pressbyrån och 7-eleven) och far och flyger mycket mellan de baltiska och nordiska länderna.
Ibland passerar hos Stockholm och då får man passa på.

Katrine hade med sig svart bröd (som hon vet att Brieditis är väldigt svag för) både med och utan frukt, Laima-choklad och Rigabalsam hit till ateljen, så nu har vi lite att tanka med om vi behöver lite energitillskott. (Typ genast)Evans syr för allt var fingrarna håller...


Och så var visumet till Indien fixat. Om en vecka bär det av!

Färgeffekter i likhet med vävning


Vi har ingen vävstol när vi testar mattidéer i Re Rag Rug - Det är en av utmaningarna när vi försöker förnya trasmattans uttryck genom experimenterandet i tekniker - men vi ser gärna vävar som inspiration.

Färgeffekt är en term som används inom vävning och effekterna uppstår när olikfärgade trådar i varp och väft möter varandra så att det uppstår mönster. Ofta med en vanlig tuskaftsbindning eller ibland en kypert.


Det har inte varit en medveten strävan men det har blivit så att vi använt oss färgeffekter i de mattor vi gjort hittills. Det har inspirerat oss och fungerat bra till det material vi fått insamlat där vi har inte kunnat styra över färgerna.


Re Rag Rug I leker vi med en kypertbindning (Twill) som effekt men är sydd av ylletröjor.

Re Rag Rug I

Re Rag Rug II, den flätade mattan med variationer av flätor i olika bredd, har också likheter med vävtekniker. Lägger man flätorna kant i kant så bildas ju faktiskt en tuskaft och mönster.

Re Rag Rug II


Re Rag Rug III 


Re Rag Rug III, mönsterbilden kallar vi Pepita, ett välkänt begrepp när tyg i det här mönstret används till kläder. I vävterminologi kallas den Tuppfjät och hör till mönsterbilden/bindning Hundtand.


Re Rag Rug IV, den broderade matta vi håller på med nu, har motiv av en annan variant på Hundtandsmönster. Också ett klassiskt mönster till grövre yllevaror.


Re Rag Rug IV