6 mars 2014

Squeeze Me Hold Me - pläd i produktion

Vår matta Squeeze har fått en lillasyster i form av den stickade pläden Squeeze Me Hold Me
Liksom mattan Kasuri är Squeeze Me Hold Me tillverkad av överskottsmaterial från t-shirtindustrin i Indien. Den är handstickad av kvinnor som arbetar hemifrån, organiserade genom företaget Alpha Corporation. 

Squeeze Me Hold Me är tung och mycket elastisk. Genom att den formar sig efter underlaget och att de svarta och vita ränderna då sträcks ut därefter, framhävs alla former med nästan optisk effekt.

Att vila under pläden känns lite som att bli omfamnad. Den följer kroppen och tyngden lägger sig som ett stort lugn. Man hålls kvar på plats.


Kasuri i produktion

Mattan Kasuri finns nu i produktioni två färgställningar, en blå och en brun. Vi har fått ett par leveranser på Kasurimattor från Jothi och Chitra i Inden. Mattorna blir bara finare och finare i kvalitet och nu kan vi alltså börja försöka hitta kunder. 
En av mattorna har flyttat mellan golven på tågstationerna i Malmö, Göteborg och Stockholm under ett par veckor, under sin turne tillsammans med ELLE Decoration. Den har genomgått sitt elddop genom att trampas på av tusentals skoförsedda fötter. Den kom tillbaka häromdagen och förutom någon kaffefläck och att den har en aning gråare ton så är den fortfarande hur fin som helst!


Så här presenterar vi dem:
Mattan  Kasuri  är ett resultat av vår utveckling av unik design för textila produkter, producerade av överskotts- och spillmaterial från textilindustrin.

Mattans uttryck påminner om ett slags japanska textiler, tillverkade i en ikat-teknik där trådarna är färgade för att skapa olika mönster i en väv, sk kasuri.

Att fläta trasor till mattor är en välkänd och beprövad teknik. På vår jakt efter nya uttryck upptäckte vi att flätorna bildar nya mönster om man lägger dem tillsammans sida vid sida. Olika mönster uppstår beroende på i vilken ordning färgerna flätas, hur många remsor varje fläta består av och slutligen hur flätorna komponeras och sys ihop.

Mattan Kasuri produceras nu i Indien, där trikåöverskottet genereras. Hantverkarna ges möjlighet att arbeta hemifrån eller i enkel miljö och kräver inte kostsam eller energiförbrukande utrustning.
Mattan  Kasuri  finns i en blå och en brun färgställning. Mått ca 200x250 cm. Materialet är bomullstrikå, överskottsmaterial från t-shirttillverkning.


Under tolv månader har vi arbetat tillsammans med Jothi och Chitra i södra Indien. De har utvecklat en skicklighet i hantverket och tillverkar nu mattan Kasuri i hög kvalitet av överskott från trikåindustrin i staden där de bor.

Som de flesta andra indiska kvinnor har de slutat arbeta när de gift sig, flyttat in till en ny familj och fått barn. Önskan och behovet av att bidra till hushålls-ekonomin finns men möjligheten till deltidsarbete existerar inte på den indiska arbetsmarknaden.