22 juli 2013

Tillbaka på maska noll

Jaha, då börjar vi väl om från början igen då, med Re Rag Rug IX.

Vi repar upp men tycker att vi har kommit fram till ett och annat när vi testat den här virkade idén.
Virkningen som teknik ger vi inte upp men har nu nya idéer kring hur vi skulle vilja utforma mattan.


Vår ambition med Re Rag Rug är att utveckla nya tekniker till trasmattor av spillmaterial och gamla tröjor, utan vävstol.
 Att använda virkning till trasmattor är förstås inte något revolutionerande nytt precis men vi vill inte göra tolv mattor i tolv olika tekniker utan att en enda är virkad - Inte när det är en så smart och enkel teknik med erbjuder stor frihet till fri form och lekfullhet i mönster. 

Vi tänker virkning i olika delar av världen,  allt ifrån grova korgar i sisal och kokos till de finaste och mest intrikata spetsar. Inom svenska hemslöjdrörelsen var virkningen en gång i historien en illa ansedd teknik som ansågs ful och onödig. 


Många virkade produkter men även görandet, att virka, väcker ofta nostalgi och associationer till textila minnen och erfarenheter. Mycket beroende av var och när man vuxit upp.  
Kanske väcker virkningen upp minnet av en inredningsstil  toppad av grova orangea eller ärtgröna virkade bomullsdukar i gillestugan. 
Kanske förnimmer man känslan av att som litet barn ha burit ett par virkade hängselbyxor av tungt, matt, lent pastellfärgat bomullsgarn. 
Kanske tänker någon på mormors egenhändigt virkade, lite luddiga baskerhatt i brunt. 
Kanske någon som minns en väldigt iögonfallande vä
st av restgarn, eller nymanglade krispiga lakan med breda infällda spetsar och krusade örngottsband. Eller så associerar man direkt till craftivism och invirkade lyktstolpar.

Virkning är självklart lämplig teknik till runda och organiska, mönstrade former som dekorativa grytlappar, mormorsrutor eller till spetsmönster. Varianter på detta fast i uppblåst skala har vi sett en del av i mattvärlden under en tid,  i lek med skalor och proportioner. På en jättegrytlapp känner man sig själv liten som en tesked. 


Gosedjur, julgransdekorationer,  rikt utstyrda äggvärmare, dukar, flaskvärmare, innertofflor ...  
Av någon anledning tycks det varit enklare att ta ut, ibland fantastiska, svängar med virkning än med några andra textila tekniker.

Katarina B:s samling av virkade flaskpudlar


Men hur ska vi nu utforma Re Rag Rug IX för att den ska fungera för oss?

Vi har kommit fram till en grovlek, ett sätt att färgblanda och att göra övergångar som vi vill använda och vi vet hur vi inte vill att mattan ska bli.

Vi skissar vidare ...