24 augusti 2012

Idag hade vi besök i ateljeén av Ayako Ino. Hon har just avslutat andra årets vävutbildning på Capellagården och börjar om en vecka på HV.  Ayako väver mycket med trasor och vi visade lite vad vi gör,  pratade återbruk och rundväv.

Nytvättade tröjor på torkIdag fick vi färdigt våd fem och sex. Tjoho!

Till Tungelsta igen

Förmiddagen gick åt till en del andra måsten som vi blev tvungna att klara av innan vi kunde fortsätta sy igen. Nu är tröjorna snart slut och vi måste bli klara med den här mattan i tid. Tack och lov visade det sig att Myrorna hade hade hunnit få ihop ett 15-tal tröjor redan efter semestrarna, så vi åkte till grovsorteringen i Tungelsta för att hämta.Anneli Månsson är kvalitetsansvarig på sorteringen och visade ett system som hon har byggt upp i en hörna av grovsorteringen. Här har hon hängt upp bl a exempel på pälsar av utrotningshotade djur som inte är tillåtet att sälja vidare. Olika kvaliteter av tyger och flera olika kvaliteter av ylletröjor. Alla som börjar jobba vid sorteringen måste först gå igenom den här lilla utställningen och lära sig att skilja kvaliteter mm. Här hängde också en feltvättad ylletröja över en säck - insamlingen till Re Rag Rug.


Här  samlar de ihop tröjor som är smutsiga, feltvättade, noppiga eller trasiga och därför inte går att sälja. (Vi hämtar, tvättar i tvättmaskin för att filta ihop dem ytterligare och för att de ska vara garanterat rena. Detta utplånar dessutom ev medpassagerare/ullätare som pälsänger eller mal. )
Vid grovsorteringen träffade vi ett par gamla bekanta som vi 2003 hade Do Redo-workshop tillsammans med i Tungelsta. Detta för att de som sorterar bättre skulle förstå vad tröjorna då skulle användas till och lättare kunna urskilja ylletröjor från andra stickade tröjor. Himla kul var det. Och snart är det nog dags igen. Vi vill gärna hålla workshop för alla som jobbar där nu.
Vi planerar också att en dag jobba som volontärer vid löpande bandet på grovsorteringen, för att se hur det är och vad som sorteras. Och för att hjälpa till lite med att sortera ut ylletröjor eller T-shirts, beroende på vilken matta som då är på gång.