2 september 2014

Re Rag Rug till Hong Kong

Nu är det spikat och klart allting - alla våra mattor kommer att resa till Hong Kong i oktober och ställas ut i hela fem månader på HKDI Hong Kong Design Institute!

vernissage på Murbergets Länsmuseum i Härnösand


I lördags var det vernissage i Härnösand. Ca 150 gäster kom och skålade in vår utställning - härligt!
artikel i Allehanda

Re Orient. Virkad matta med mönster inspirerad av orientaliska mattor och virkade mormorsrutor. Fotograf: Lars Landström
Mattan "Confetti" är gjord av de små trekanter som blev över när Katarina Briedis (bilden) och Katarina Evans klippte ren sin första matta. Fotograf: Lars Landström
Mattan Kasuri är inspirerad av den japanska ikat-tekniken. Den är flätad av uttjänta t-shirts. Fotograf: Lars Landström  
"Re Rag Rug" började för två år sedan med att formgivarna ville utforska mattans möjligheter att skapa användning av det enorma spill som finns i världens textilindustri.

Med stöd från Konstnärsnämnden och hjälp av Myrorna, som tar emot stora mängder kläder, kom Katarina Brieditis och Katarina Evans i gång med ett experimentellt designprodukt som lett dem till Bangladesh, Pakistan och Indien. De mesta vi köper på HM, Kapp-Ahl, Lindex och andra klädkedjor är tillverkat i de länderna.

– Vi ville uppvärdera materialen, säger Katarina Evans.
Ett antal mattor i "Re Rag Rug" är till exempel gjorda av t-shirts. "Off Pist" är gjorda av T-shirts i den allra vanligaste färgen, vit. "Off Pist" skiftar ändå i nyanserna, tack vare missfärgningar i tvätten.
Mattor som "Rosengång", "Vintergatan" och "Aquarelle" är gjorda av ett lite finare material. Nämligen ylle.

Ta av er skorna och låt fötterna sjunka ned i mattan "Rosengång". Det känns som mjuk mossa. Mattan ger associationer till en gammal trasmatta.

Katarina Brieditis och Katarina Evans har designat mattorna så att människor ska kunna producera dem. Redan nu är tre av de tolv mattorna i produktion.

Formgivarna åker också i höst till en designmässa i London och kommer också snart att öppna en webshop. Deras hemsida berättar mer om projektet och mattorna i utställningen "Re Rag Rug":
http://www.reragrug.blogspot.se/
 
Att utställningen öppnar nu beror på att en stor vävmässa öppnar i september i Umeå. Många svenska och internationella besökare kommer att stanna till i Härnösand för att se utställningen "Re Rag Rug" på Murberget.

Utställningen kommer nästa år att visas på Design Institute i Hong Kong, och nästa sommar kommer den att visas på Borås Textilmuseum.

KONST

Lars Landström
0611-55 48 28