13 november 2012

Made in ...

Alla tröjor vi sätter saxen i har etiketter av alla de slag; märken, materialkomposition, tvättråd. Ibland men inte alltid står var de är gjorda; Made in China, Made in India, Made in Bangladesh, Made in Portugal, Made in Sweden osv
Men vad betyder det? Säkerligen var plagget är sytt men inte så mycket mer än så. Det som slår oss nu när vi är så nära materialet och klipper bort alla små lappar med texter är förstås var själva råmaterialet kommer från. Har bomullen i T-tröjan som är Made in Bangladesh odlats i Bangladesh?Troligtvis inte. Nästan 80 % av bomullsproduktionen i världen kommer från Indien, Kina, Uzbekistan, Brasilien och Pakistan. Men bomullen är en vara som sedan ingår i en rad invecklade och långa leverantörs- och transportkedjor; odling, beredning, textilproduktion (färgning, tvättning, sömnad) och det är det svårt att kartlägga kedjorna.
Det finns mycket att läsa i ämnet men här är några länkar till att börja med:


Fair Fashion? Världskulturmuseet utställningsfakta

swedwatch

naturskyddsforeningen
Etiketter

Tvättråd och labels är ofta väldigt fina med invävda jacquardbokstäver i olika storlekar och typsnitt. Naturligtvis spar vi dem vi klipper bort från tröjorna vi använder. 
T ex kan man göra halsband av dem. 

Ett av Katarina B:s halsband skänktes till en auktion i våras, arrangerad vid lanseringen av boken Nyfixat (Norstedts). Initiativtagare var bokens huvudförfattare Ann Sjöstedt och Marit G Engstedt.  Intäkterna från auktionen gick till Myrornas verksamhet.
Under en auktion där saker säljs till högsbjudande börjar man fundera på ett sånt här halsbands ekonomiska värde. Om smycket är tillverkat av labels från exklusiva märkeskläder eller från lågpriskedjor - hur påverkar det priset?