24 mars 2014

vi prövar oss fram

och restaurangen heter:inventerar vårt eget spill
Tillbaka på stickfabriken


För ett år sedan var vi på besök på stickfabriken Excel Deals och blev imponerade över hur fint det var. Solcellspaneler, luftkonditionering och luftiga lokaler, trevlig matsal och miljö. Nu är det roligt att vara här igen.

Det har varit några tuffa år för all textilindustri här i Indien och många fabriker har fått lägga ner pga minskad efterfrågan, högre bomullspriser och den allmänt svajiga ekonomin i världen. 

Fabrikens ägare Raju berättar om hur tufft det är  idag att tillmötesgå alla olika kunders krav på olika typer av certifikat och regelverk. Hans egen produktion är numera också GOTS certifierad (förutom SA 1800 och Oeko Tex) och han berättar att många länders standarder och märkningar handlar egentligen om samma sak fast certifikaten har olika namn. Det är fabriken som står för kostnaderna för certifikaten.

Det ställs bl a krav från beställarna på hur många timmar som de som arbetar i fabriken som mest får arbeta i veckan. Något som ska skydda de anställda från orimliga anställningsförhållanden. Men baksidan av detta är för Raju att de anställda i så fall lämnar fabriken för att söka sig någon annanstans, där de själva får bestämma hur mycket de jobbar. 

Industristaden Tirupur har ca en halv miljon fasta invånare och kan vid perioder ha upp till 1 milj människor som kommer hit utifrån för att arbeta. När de väl är här vill de arbeta så mycket som möjligt för att tjäna ihop så mycket pengar som de kan. De kan var och en ha många att försörja på annat håll, eller så jobbar de hårt i perioder. För dem är begränsad arbetstid ett hinder i stället för ett stöd. 

Många beställare vill sedan jobba med Excel Deals för att de har certifikaten men de vill ofta inte betala det högre priset för de extra kostnader och konsekvenser det för med sig.

Raju har kommit fram till, liksom allt flera med honom verkar göra, att det är bättre att satsa på en bra, fokuserad, hållbar produktion av hög kvalitet i stället för att "göra allt" och vara halvbra på mycket. Att göra samma sak som alla andra leder till slut till att det enda man konkurrerar om är lägsta pris och högsta press på de anställda. Så vill han inte arbeta.

Raju och kollegan Matthew är nyfikna på nya stickidéer och säger aldrig att något är omöjligt innan de har prövat. Därför gick de genast igång på den idé vi hade med oss om att försöka sticka med trikåtrasor i stickmaskin. Vi visade hur vi genom att dra i det klippta materialet fick det såpass starkt och slätt att det borde fungera. 

En av de skickligaste stickarna testade direkt och resultatet känns mycket lovande. 
Radju vet hur närmaste halvårets order ser ut och därför vet vi vilka kvaliteter och färger som kommer att generera produktionsöverskott och klipprester härifrån. Alla var upprymda och vi tackade varandra ömsesidigt för att vi alla har fått något nytt att tänka vidare på ... 
stadkantsmöte på vävfabriken

Vi har experimenterat lite med stadkanter från vävstolarna hos Emperor Textiles och har fått några idéer. Nu hade vi möte med dem igen för att se hur vi skulle kunna ta det vidare.

På kontoret visade Karthikeyan och Krishnaraj oss tygprover på återvunnen polyester, tillverkad av pet-flaskor, som de jobbar med att kvalitetsutveckla.

Vi börjar fläta


Ny flätad matta på gång

Vi har börjat på en ny flätad matta tillsammans, en gångmatta den här gången.
Den kommer förhoppningsvis att finnas i tre färgställningar direkt och ha en annorlunda frans än Kasuri.