23 augusti 2015

Sista veckan på Textilmuseet i Borås

Så snabbt en sommar går! Vi är redan inne på sista utställningsveckan på Textilmuseet i Borås som på söndag avslutas med en föreläsning av oss båda kl 14, Välkomna!


9 maj 2015- 30 aug 2015
RE RAG RUG
Stifta bekantskap med Confetti, Kasuri och Squeeze, några av de 12 unika mattor som ingår i vandringsutställningen Re Rag Rug. Ett experimentellt designprojekt som utforskar mattans sociala och ekologiska hållbarhet av formgivarna Katarina Brieditis och Katarina Evans.
Under 12 månader har 12 unika mattor utvecklats i 12 olika textila tekniker utan att använda vävstol. Materialet är spill och överskott från textilindustrin och gamla klädesplagg – stoff som annars skulle kasseras.
Med hjälp av olika stygn, flätningar, kviltning, rynkning, limningar, rullningar och sätt att skära, applikation, virkning, stickning, broderitekniker i kombination med tredimensionella yteffekter och reliefverkan, materialmöten, färg-, färgerieffekter och skalförskjutningar har duon fått fram 12 spännande mattkvaliteter och uttryck.
Re Rag Rug är ett exempel på hur man med design kan arbeta med hållbarhets-frågor, och ge ett till synes värdelöst material ett större värde. Flera av mattorna är tillverkade i sektioner med tekniker som varken kräver stora utrymmen eller maskiner. De kan därför tillverkas i hemmen, vid sidan av industrin, i textilproducerande länder där överskottet finns. Produktion blir ekologiskt hållbar genom användandet av spillmaterial – och samtidigt socialt hållbar då produktionen blir en plattform för utveckling av hantverk som skapar arbete.
Det skapande arbetet har skett offline och delats online. Processen har pågått inför öppen ridå via bloggen reragrug.blogspot.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som under arbetet är en öppen ateljé.
Välkommen till Textilmuseet där vi presenterar följande mattor: Tailor, Kasuri, Pepita, Archipelag, Vintergatan, Rosengång, Aquarelle, Off Pist, Re Orient, Squeeze, Nomad och Crazy Quilt – alla med en egen historia.
Sön 30 augusti kl 14  Föreläsning om Re Rag Rug.
Katarina Brieditis och Katarina Evans håller en föreläsning med bildvisning om projektet och utställningen Re Rag Rug.