11 februari 2013

1 km överskott

Idag har vi varit på en marknadsplats för överskottsproduktion från industrin.En kilometerlång gata med försäljning av tygbuntar och säckar med trikå, trikåremsor för halsringningar och kragar för pikétröjor. Resår finns också att köpa, med eller utan märke.

Många fabriker överproducerar metervaror för att säkra leveransantalet gentemot beställaren. Överskottet hamnar här liksom tyger med tryckfel, de som fått fel nyans i infärgningen eller har andra defekter.

Det händer också att beställaren ändrar sig och inte vill ha tyget de först tänkt, eller att de avbeställer för att leveransen har blivit för sen för att komma i butik i tid.

Tygerna säljs per kilo och köparna är mindre producenter som tillverkar kläder för den indiska marknaden. Därför finns också alltid basfärger till försäljning, gjorda enbart för denna marknad. De tygerna är fint packade i plastpåsar till skillnad från överskottsmetrar som kommer buntvis.

Ibland kommer överskott från industrin osorterat i stora säckar. Då finns det dom som arbetar med att sortera stora, mellanstora och små bitar från varandra i nya säckar och sedan säljer dem vidare, i olika prisklasser.


Trassel

Indien är ett riktigt återbruksland. Allt tycks ta vägen någonstans, väldigt lite går till spillo oavsett material.

På väg från marknaden åker vi förbi några äldre damer som sitter på gatan och drar i något. Just när vi passerat ser vi att de repar upp tyger. Det är mindre bitar i olika former av klippspill.

Kvar blir trådarna i ett trassel och det är just det som produkten blir: Trassel, som används för att putsa maskiner, bilar och annat. Det säljs sedan vidare per kilo.

Vi tänker att det är ganska mycket småbitar som måste repas upp för att får ihop en trasselvolym på ett kilo.