19 april 2013

Re Rag Rug II - färdig för utställning


Vår flätade matta, Re Rag Rug II, har inte varit riktigt färdig men har nu fått en avslutning med hjälp av den (nyservade) starkare industrisymaskinen som klarar att sy igenom så tjockt material och med så tjock tråd som vi ville ha. Vi renklippte fransarna - och nu är den helt färdig!

Originalmatta ska hämtas till Sollefteå och ställas ut tillsammans med sin reproducerade syster från Indien. Vår matta är tillverkad av T-shirts, Indien-mattan av spill/överskottsmaterial. (Vi väntar fortfarande med spänning på leveransen - och håller tummarna för att den ska se ut som vi hoppas!)


Joséphine Perini Stefansson

Joséphine Perini Stefansson kommer från Växjö och studerar Recycle Design på Eskilstuna Folkhögskola. Hon har praktiserat hos oss under en vecka. Idag är sista dagen (tyvärr) men vi hoppas att hon snart kommer tillbaka och hälsar på och kanske syr ett par "pluppar", fransar eller pusslar småklipp hos oss igen

Varför ville du praktisera hos oss?
- Dels för att jag var på Katarina B:s föreläsning på Mälardalens Högskola i Eskilstuna och hörde om projektet. 
Jag ville se hur det är i yrkeslivet och hur man faktiskt kan jobba med re-cycling och det man brinner för.

Har du alltid varit intresserad av återbruk? 
- Jag har alltid varit miljömedveten och mitt återbruksintresse har ökat i och med att jag ser hur konsumtionssamhället utvecklas. Det måste finnas en motreaktion på detta på ett vettigt sätt. 
Jag har alltid gillat att skapa med händer, inte bara textil. Jag handlar mycket second hand och om jag har en massa grejer, så tänker jag alltid vad kan jag gör av detta?
Just nu blir jag styrd lite av uppgifter vi har i skolan men jag tycker om att göra smycken, något jag faktiskt lärde mig i Indien. Jag lärde mig fläta makramé i Auroville, där jag bodde ett tag, av en sydafrikansk tjej. Hon producerade sina egna smycken och sålde dem i Dubai (!)

Vad gjorde du i Indien?
- Jag åkte dit för att jobba på ett barnhem men jag hörde så mycket dåliga historier om dem att jag valde att inte göra det.  Jag förstod samtidigt att man kan inte hjälpa andra om man inte är i harmoni med sig själv så jag började gå yogakurser. Jag har lärt mig så mycket om mig själv och släppt på prestationskrav och att inte vara rädd för att misslyckas, tar inte allt så allvarligt längre.

- Jag blev borta i två år och reste i Indien och Nepal men min första resa till Sydostasien (Thailand, Laos, Kambodja) gjorde jag när jag var 19 och det var en stärkande upplevelse. När jag var 22 så bestämde jag mig för att ta landvägen till Malaysia, med transsibiriska järnvägen och jag stannade en månad i Mongoliet. 

Mongoliet har länge varit ett drömresemål för oss - vad såg du, hur var det, hur doftade det där?
- Naturen var inte likt något annat jag sett, öknen var nästan övernaturlig. Som att vandra i ett enormt uttorkat hav. Fascinerande att folk kan leva där.
Det är varmt på dagarna men svinkallt på nätterna, vi reste och besökte olika familjer som bodde isolerat, spridda från varandra. Några byar fanns det inte, bara två asfalterade vägar i hela landet och man färdades på häst eller kamel. Det var en fantastisk upplevelse att bo i en gear/jurta. Golven var täckta med mattor, mycket päls och en eldstad i mitten. Mycket dofter.
Mitt återbruksintresse har också växt i och med mina resor. Det finns så mycket saker överallt och i många länder ingår återbruk som en naturlig del i vardagen. Trots det finns det så mycket sopor "över"! 
Jag tänker på hur vårat sopberg skulle kunna se ut med tanke på hur oerhört mycket mer vi konsumerar här än där.

Vad har du på golvet hemma?
- Jag har en del virkade mattor som jag gjort själv av T-shirts och av mattrasor. En plastmatta i köket som jag köpt på loppis. Det är vackert med mattor, skönt att gå på, fyller en bra funktion i hemmet.
Det blir så kalt utan mattor. Det är hemtrevligt.

Vad gör du med kläder du inte använder längre?
- Jag har svårt att slänga saker, det är ju material som man ofta kan göra någonting av. En del har jag gjort mattor av (Yep!). En del ger jag bort på klädbytardagar. Men det är svårt att välja bort kläder, så min garderob bara växer och mycket hamnar i "vänte-högen".
Joséphine vinner första pris i tävlingen
 "Årets Munktell-gran" i Eskilstuna. Gran av LP-skivor

Berätta om någon produkt du gjort?
- Jag gjorde en julgran av LP-skivor till en tävling i Eskilstuna. Den hette 'Absolut Pop' och klädde dem med bilder på händelser från 1962. Just nu har vi en utställning i Eskilstuna, i samarbete med Stadsförvaltningen, under temat 'Vart är vi på väg?'. Vi elever har tillverkat nya installationer av kvarglömda och tappade saker, upphittade på bussar.
Jag håller just nu på med dockarmar som jag skall göra krokar av. 

Du gillar att jobba med händerna?
- Makramé var det jag föll för först. Jag har stickat en del och upptäckt hur mycket matematik det är i stickning. Vi lär ju oss olika tekniker i utbildningen och jag gillar att hålla på med allt så materialet får styra.
Men virka älskar jag, det är roligt och meditativt.
Jag skulle vilja jobba med att utveckla unika produkter av återbrukat material i olika tekniker. 

Hur ser din närmaste framtid ut? 
- Jag skall gå fördjupningsåret på Recycle Designutbildningen.

Vad gör du år 2015?
- Jag hoppas att jag hittat ett arbetssätt och formspråk för jag skulle vilja skapa unika produkter till utställningar.

I väntan på Re Rag Rug II Reproducerad

I februari besökte vi trikåstaden Tirupur i södra Indien (Se inlägg från februari) och fann gatan med
1 km överskott. Naturligtvis måste vi se om det går att reproducera en av våra mattor och detta var ett gyllene tillfälle att beställa ett prov.

Nu är det två månader sedan vi lämnade det på detta stadium och spänningen är nästan outhärdlig innan vi får öppna lådan med Re Rag Rug II reproducerad.
Sedan i morse väntar vi på leveransen av detta prov...

Tillsammans med Muthu och systrarna Jothi och Chitra hade vi ett par dagars workshop i flätande för att se om de skulle vilja ta sig an uppdraget.
Flätor är de välbekanta med. Alla kvinnor där har tjocka och långa flätor, flickorna två och kvinnorna en. Ofta dekorerade med färska jasminblommmor. 
In February we visited the 'T-shirt City' Tirupur in the South of India (See posts from February) and found the street with excess fabrics, 1 km överskott. Naturally we had to find out if we could re-produce one of our rugs and this was a golden opportunity to order a sample.
The anticipation is almost unbearable waiting for the box with Re Rag Rug II which should be delivered sometime today...

It is two months since we left it at this stage. Together with Muthu and the sisters Joth and Chitra we had a two-day workshop i braiding to see if they were up to taking the assignment. 
They are very familiar with  braids. All women have long and thick braids, the schoolyoung have two and the women one. Often decorated with fresh jasmine.