4 april 2014

Ying-sin Tsui
Ying-sin Tsui kommer från Malmö men studerar just nu Recycle Design på Eskilstuna Folkhögskola.  Efter studenten i Malmö gick hon en ettårig kulturkurs i Kina genom Hyllie parks Folkhögskola. Sedan tog hon ett basår i Konst & Form på Mullsjö folkhögskola. Hon har praktiserat hos oss under en vecka.


Berätta om året i Kina!
— Vi reste till Kunming i provinsen Yunnan där vi pluggade mandarin. Jag hade lite hjälp grammatisk av att jag talar kantonesiska hemma men det var svårt med uttal av vissa ord, det var som att lära sig ett nytt språk. 
Vi studerade också kinesisk kultur och historia och fick arbeta ideellt på ett kulturcenter i Kunming som skolan har ett samarbete med. Vi fick se en del hantverk och själva prova på att trycka med träsnitt och skriva kalligrafi. 
Den största behållningen av året är nog alla möten med människor som jag aldrig skulle ha kommit i kontakt med annars. Vi gjorde också resor till minoritetsområden där de bodde väldigt primitivt på landsbygden. Det var helt nya och fantastiska upplevelser för mig.
Jag hade aldrig på fastlands-Kina tidigare, bara i det moderna Hong Kong som är väldigt likt en västerländsk storstad. Konsumtion och shopping är deras största turistattraktion och det är en intensiv och tätbefolkad storstad. De har inte satsat på sina grönområden vilket verkligen är önskvärt. 

Du går ju på en utbildning med fokus på recycling nu. Har du alltid varit intresserad av återbruk? 
 Jag har alltid varit intresserad av att värna om miljön, det är en viktig fråga, men det är först nu på min utbildning som jag blivit medveten om hur det de val jag gör i min vardag påverkar omvärlden. 

Jag tycker också att det är intressant med hållbar odling av mat och nästa vecka skall jag vara på Senneby Trädgård för att se hur de arbetar på en ekologisk gård. Jag skulle gärna testa på att Wwoofa, att under en längre tid bo och arbeta volontärt på ekologisk gård. Senare skulle jag vilja åka till Japan och göra det.

Finns det något recyclat material du föredrar att arbeta med?
 Det skulle nog vara papper i så fall. I Mullsjö hade jag ett slutprojekt där jag tillverkade skålar av papper och tapetprover. Det var då jag upptäckte hur roligt det var med återbruk och kom på att jag ville fördjupa mig i det. Därför sökte jag till Eskilstuna Folkhögskola. 
Jag ritar och tecknar mycket på olika papper men man kan ju göra så mycket annat med det. Ett papper kan vara så skört men också så tåligt, beroende på hur man använder det. Som första uppgift på utbildningen på Recycle Design flätade jag en tvättkorg av tidningspapper. Bilder på mina andra recycle-projekt samt teckningar finns på min hemsida www.ysten.wordpress.com.
Ying-sins korg av tidningspapper

Vad gör du med kläder du inte använder längre?
— Klädbytardagar, lämnar till Second Hand. På skolan har vi också en Free-shop (vi kallar den Karmashoppen) där vi alla kan lämna och ta material. Jag gör just inte om kläder men jag gjort en jeansmatta till min syster.

Vad har du på golvet hemma?
— Ingenting just nu eftersom jag snart skall flytta. Vi har 'bara vanliga mattor' hemma i Malmö.

Vad är vanliga mattor?
— ja, IKEA-mattor typ.

Hur ser din närmaste framtid ut? 
— Jag tror att jag kommer att söka till Linnéuniversitetet i Växjö och deras Designprogram med inriktning på Hållbar utveckling. 

Vad gör du år 2016?
— Studerar, ritar och skapar i återbruk! Det är det jag verkligen älskar att göra!