22 mars 2013

Gunnel Berggrén

Igår hade vi Gunnel Berggrén på besök.

Hon är textilkonservator och otaliga är de textiler som passerat hennes händer. Allt från fragment av koptiska textilier från 300-400-talet till Ingemar Johanssons boxarhandskar och Olle Baertling-ridåer i sammet.

Hon började arbeta på Livrustkammaren. Sedan Riksantikvarieämbetet, Libraria Konsthantverk AB och nu i Uppsala Domkyrka som textilansvarig. 
Katarina E arbetade med Gunnel under fyra år på Libraria, bl a som hennes assistent. 

Gunnel har skrivit en bok som heter 'Prästens kläder och kyrkans textilier', och är en handbok som ges ut av Uppsala Domkyrka.
 
Hon har också drivit egen firma som hette 'Nålens öga', det var då Ingemar Johanssons boxarhandskar lagades och befriades från pälsänger! 

Hur blir man av med pälsängrar?
- Är det smågrejer kan man lägga dem i frysen. Annars är det svårt för de finns ju i trossbottnar och ventiler. Man får hålla efter helt enkelt, städa ibland och inte ha för mycket tätt packat i trånga utrymmen.  

Har du renoverat eller konserverat någon matta?
- Ja, en jättestor flossamatta som vi fransade om och förlorade massor av pengar på för det tog mycket längre tid än beräknat. Jag tar inte gärna mattuppdrag utan skickar vidare till de som kan det bättre. 
Kyrkans mattor brukar jag rekommendera att man skickar till en auktoriserad tvättfirma, jag använder mig av Callerts i Saltsjö-Boo. 

Vad har du på golvet hemma?
- Dammråttor och kläder. Plockas upp lördagar. Har också ripsmattor från Linum, lätta att tvätta. Jag har faktiskt dammnojja, kanske är det en yrkesskada. 

Du som ser så mycket textilier, vad skall man kasta och inte?
- Det som går att använda skall man förstås inte slänga utan ge till insamlingar. Jag har en kartong på vinden med nostalgikläder som inte jag kan slänga. Lite Mah Jong, 40-talskläder som var retrokläder när jag var ung. Jag ger de gärna till någon som uppskattar dem, annars 'kasta när jag dött'. 

Handlar du second hand?
- Nja men jag skänker bort mer än jag köper. Kommer just på att en orange ylletröja gick i soporna. Glömde bort att ni kanske ville ha den...  Vi har just tömt min mammas hem och hittade en låda med en lapp på 'kasta skiten'. Jag har det som motto.

Använder du alla kläder i din garderob?
- Jag tror jag använder 10 %

Vilket är ditt äldsta plagg?
Mina Camperkängor är nog 20 år. Fungerar ännu. 

När föddes ditt intresse för textil?
- Jag sydde alla mina dockkläder när jag var liten och sa tidigt att jag ville bli sömmerska.

Min mamma var väldigt inspirerande. Hon tog med mig på Svensk Form, där det var ständiga designutställningar. De hade en liten servering på gården och jag brukade få pommes frites. Vi hade inte så mycket pengar men hon handlade smart och bra design i andra sortering. Det kallas väl out-let idag.

Efter studenten gick jag en textilutbildning på Stockholms Stads yrkesskolor. Jag pluggade konst, etnologi och arbetade på Skansen som väverska i flera somrar och sedan fick jag jobb på Livrustkammaren. På den vägen är det, det var lätt att få jobb, i stort sett bara att anmäla sig! 

Hur ser din närmaste framtid ut? 
- Jag hoppas nästa uppdrag blir att konsultera Svenska Kyrkan i San Agustin på Gran Canaria om hur de skall förvara sina textiler.  

Vad gör du år 2015? 
- Då är jag ledig för nya äventyr och uppdrag, kanske med Brieditis & Evans?

Fixa lager

Vår arbetsyta i ateljen har blivit mindre och mindre alltefter projektets gång. Färdiga mattor, prover och material tar rätt stor plats har vi märkt.
Nu fixar vi ordning ett lagerrum där vi (äntligen!) kommer kunna härbärgera allt som vi inte jobbar med för tillfället.

Vi spacklar, målar och skruvar- håller ångan uppe helt enkelt!