|
Ingela Fredell |
Ingela Fredell kom till ateljen igår. Hon är gammal kompis till Katarina Evans sedan de gick på HV (Handarbetets Vänners skola på Djurgården i Stockholm) samtidigt i mitten av 90-talet. Ingela kommer från Västerås men bor och jobbar numera som hemslöjdskonsulent i Jämtland.
Vad har du på golvet hemma?
- IKEAs PS matta Stockholm av Anna Sörensson, fårskinn, runda flätade trasmattor och vävda trasmattor från Jämtland. (Tidigare hade jag Katarina Brieditis flossamatta Tise, också från IKEA, men den har åkt ner i källaren...)
Vilken matta saknar du i ditt hem?
- En som jag håller på att väva just nu, en matta av stränggarn, lin och ull blandat. Det är det som är hemslöjd för mig: Att ha kunskap, material och redskap för att kunna skapa exakt den matta jag vill ha och behöver.
Vilken funktion fyller mattorna i ditt hem?
- Både estetiskt och taktilt. Jag har bara ull och trasmattor hemma för att jag tycker om att känna dem under fötterna.
Handlar du second hand?
- Nej, jag handlar inte second hand annat än porslin, kastruller och glas från 40- och 50-talet på Tradera.
(Ingela ser sig själv som traditionalist i den mening att hon vill förvalta handens kunskap, tekniker, material och redskap. Vi konstaterar att hon med hjälp av Tradera nu börjat närma sig modernismen. Funkar fint som komplement till alla de näverburkar som hon förvarar mat i... - Fast näverburkarna är moderna och nygjorda, säger I.)
Däremot jag ser jag ett stort hemslöjdsvärde i Re Rag Rug, där ni tar tillvara ett material som har obetydligt värde idag, precis som man gjorde förr i självhushållet. Idag finns det ju tyvärr inget sätt att återvinna textil i större skala. Ni visar på sätt som kanske skulle kunna leda till nya metoder att återvinna textila material. Det är viktigt och jag är väldigt glad för att ni har fått medel för det här projektet. Det kommer att uppmärksammas och verka som en förebild i hållbarhetsfrågan.
Använder du alla kläder i din garderob?
- Aldrig. Jag blir tokig på det! Och ändå har jag inget att sätta på mig. De hänger bara där. Jag har säkert 7 långa linneklänningar som jag köpt till bröllop som jag inte vet vad skall göra med. Dyra, fina. Jag tänker alltid att "Det här kan jag sy om" men det blir aldrig av... Och alla felköp: kläder som har mönster och inte bara är svarta.
Vilket är ditt äldsta plagg?
-Jag samlar ju på lite dräktplagg så det är nog något gammalt förkläde...
När föddes ditt intresse för textil?
- det var nog i samband med att jag fick en Barbie. På 70-talet flyttade vår familj till Australien och bredvid vårt hus bodde en dam som arbetade som hemsömmerska. Hon sydde bikinis. Jag fick bitar av hennes tyglappar; slinkiga, färgglada, mönstrade tyger, som passade perfekt till Barbiekläder. Jag minns särskilt ett leopardfläckigt tyg som jag gillade väldigt mycket.
Min farmor var bondfru och kunde många textila tekniker. Hon lärde mig alla grunder.
Vad har du för andra intressen?
- Slöjd, textil, trädgård och matlagning...
Jag tycker att alla mina intressen hänger ihop; bra råvaror och material, form, funktion, handens kunskap. Jag har en stor köksträdgård med sparris, kronärtskockor och allt möjligt.
(KE, som har varit där, säger att det är en monsterträdgård - allt som växer där är gigantiskt och dignande)
Jag har en
trädgårdsblogg och en
matblogg. Jag gillar också verkligen att fotografera och det har jag ju nytta av då. I helgen skall jag förresten plocka tranbär.
När det gäller handarbete så sätter mest igång andra människor som vill handarbeta men förra året virkade jag två mössor. Min man fick en mössa med Mötley Crüe's parställda dödskallar.
Har du några förebilder?
- Jag inspireras av människor överhuvudtaget och gillar möten. Tänk, vad berörande det kan vara att ta dela av andra människors livsöden och kunskap!
Hur ser din närmaste framtid ut?
- Jag arbetar med ett projekt som heter Crafts International som är ett företagsutvecklingsprojekt för hantverksföretag i glesbygd. Det är ett projekt där regioner från Grönland, Island, Kanada, Färöarna, Norge, Nordirland, Irland ingår. Sverige är representerat med Jämtland/Härjedalen.
Hur ska man göra för att lyckas i ett slöjd/hantverksföretag?
Det gäller att koppla olika kompetenser till varandra och att företaget använder specialistkunskap, i fråga om t ex marknadsföring, webbkunskap, säljstöd och inte minst formgivning.
Företag som har den insikten går det i regel bra för.
Vad gör du år 2015?
- Mitt jobb är jätteberikande och jag tänker fortsätta med det.