A. Palaniswamy
I mitten av 60-talet befann sig A.Palaniswamy i tempelstaden Madurai för att sälja garner som hans far garnhandlaren köpt in. Han var där under sex månader - den tråkigaste tiden i hela hans liv. Han kunde inte förstå vad han gjort för att straffas så!
Drömmen var att bli pilot men det fick han inte. Hans pappa och bror tyckte att han kunde bli läkare eller möjligtvis revisor. Lyckligtvis, säger han, kom han inte in på utbildningen.
Han åkte tillbaka hem till Tirupur 1966. Hans bror hade då blivit vän med Sven Kempe från Sverige, som befann sig i Tirupur för att jobba med ett småindustriprojekt för Svenska Kyrkans mission. Sven var för många den första ljushylta person som skådats i den här trakten.
De började umgås och började få en del idéer. "Allt bara hände, vi var ju bara pojkar och hade inget särskilt mål med det vi gjorde".
Sven trodde sig kunna sälja sandaler i Sverige, producerade av kastlösa i Tirupur. Palaniswamy blev exportör och Sven importör. Det blev början till deras snart 50-åriga samarbete och till det som utvecklades till företagen Emperor Textiles i Tirupur och Linum i Sverige.
De har haft många projekt ihop sedan dess, bl a en liten produktion av T-shirts. En tid sökte de även syfabriker i Maldiverna och på Mauritius. Sedan började de satsa alltmer på vävda tyger.
I början köpte och sålde de vävda metervaror från Kannanur i Kerala. Sedan skaffade de 10 egna vävstolar av den typen vi är vana att se i Sverige. Det var inte så populärt eftersom man traditionellt väver med i en gropvävstol, men man lyckades hitta 10 vävare som var villiga att prova.
1970 började de färga in sina egna garner, man utökade antal vävstolar och började så småningom sy färdiga produkter. Idag producerar Palasiswamy's fabrik Emperor textiles ca 250.000 meter tyg per månad.
Palaniswamy är fortfarande aktiv i företaget och den som har det högsta ansvaret även om sönerna nu sköter ruljansen. Han har ingen lust att sluta arbeta på länge än.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar