30 april 2014

Maja Fredin



Vår praktikant Maja Fredin bor i Stockholm men är från Uppsala. Just nu går hon basåret i vävning och konstsömnad på HV. Maja gick en mode-designlinje på gymnasiet och har också utbildat sig på Textil Form på Nyckelviksskolan.

Hur kommer det sig att du sökte till HV?
 Jag ville ha djupare kunskaper i textila hantverk. Jag tycker att den kunskapen är viktig så jag får det resultat som jag önskar. Friheten i att behärska en mångfald av textila kunskaper. Jag vet hur man väver, jag vet hur man kan trycka, hur man kan brodera, kunna tillskäring osv för att kunna ha kontroll och inte känna mig begränsad.

Vad vill du få fram?
 Jag håller på med textil för att det är det mest intima man kan komma en människa. Alla har någon form av relation till textil. Jag jobbar mycket utifrån kroppen, inte som mode men som företeelse.  Beklädnad.

 I vårt trasmatteprojekt på skolan har jag gjort en jacka, vävd av gosedjur och gamla textilier som t ex dukar med spilll på osv - En kommentar till de många övergrepp som sker inom textil- och pälsindustrin. Det är så få som vill bli medvetna om detta och jag vill då förmedla problimatiken på ett "enkelt" sätt.

— Jag har aldrig slängt ett plagg vad jag kan minnas men jag tror jag har fem flyttkartonger fyllda med kläder i källaren, som står till sig tills jag vill använda dem igen. Jag har sålt en del på loppisar och har givit bort en del till kompisar. 

Handlar du second hand?
— Allt jag äger är i princip second hand. Eller framrotat i soprum. Köper nästan aldrig nyproducerat - utom mat och underkläder.

Nu har ni ett avslutningsarbete i slutet av terminen, vad skall du göra?
— Fortsätta på trasmattejackan men utveckla den till en kappa. Tillverkad av gosedjur som jag samlat på mig, som jag färgar svart.

Vad gör du år 2016?
— Hoppas på Konstfack, annars söker jag atelje där jag kan fortsätta att jobba med min konst.


Maja Fredins jacka på gång, vävd av bl a gosedjur
Det är insidan som räknas, av Maja Fredin och Jenny Söderbäck

Re Rag Rug i finländska Koti ja keittiö


29 april 2014

Lotta Ahlvar på HV

Igår hade vi lunchdate med Lotta Ahlvar, ny vd på Handarbetets Vänners  ateljé och skola som går en spännande höst till mötes.

I augusti kommer Re Rag Rug och fyller det pånytt - öppnade galleriet med mattor! Kul!


Maria och Maja

Finfin hjälp i ateljén av två nya praktikanter från HV skola; Maria Djurberg och Maja Fredin. 





fotografering hos David




Hos fotograf David Puig Serinyà i hans studio.




Skuggspel 

24 april 2014

Fotografering

Vi har precis fått bilderna av David Puig Serinyà som fotograferade mattorna Kasuri och pläden Squeeze Me Hold Me förra veckan. Visst är de fina!!

Nu kan vi arbeta med marknadsföringsmaterial för både webb och i tryck inför mässan 100% Design i London i September. Och förstås vår hemsida med webshop.



10 april 2014

Workshop dag tre

Det råder ett lugn i ateljen, där vi sitter utspridda på golv, stolar och soffa och virkar mattprover. Vi är mellan åtta och tio personer varje dag som testar grovlekar på virknålar, bredd på trasor i kombination med allas olika handlag.

Näst sista dagen på vår workshopvecka med Remakebolaget och fortfarande hoppas vi på att det här kan vara början på ett samarbete kring produktion av vår matta Re Orient.







8 april 2014

Artikel i ELLE Decoration

Re Rag Rug i Aprilnumret av ELLE Decoration!

Artikel i Vi

Re Rag Rug i senaste numret av tidningen Vi

Kulturpris

Vi har just mottagit årets Kulturpris från Kurt Perssons fond, Stockholm—Skanstull Rotaryklubb!
Tusen tack— vi är hedrade och väldigt glada över både pris och fin motivering!!


Remakebolaget - workshop

Första workshopdagen med Remakebolaget! Vi kör fyra dagar i sträck, tre timmar om dagen, för att träna och se om det sedan skulle fungera att reproducera vår matta Re Orient med hjälp av dessa sex par extra händer.

Kul och intensiv första dag





4 april 2014

Ying-sin Tsui




Ying-sin Tsui kommer från Malmö men studerar just nu Recycle Design på Eskilstuna Folkhögskola.  Efter studenten i Malmö gick hon en ettårig kulturkurs i Kina genom Hyllie parks Folkhögskola. Sedan tog hon ett basår i Konst & Form på Mullsjö folkhögskola. Hon har praktiserat hos oss under en vecka.


Berätta om året i Kina!
— Vi reste till Kunming i provinsen Yunnan där vi pluggade mandarin. Jag hade lite hjälp grammatisk av att jag talar kantonesiska hemma men det var svårt med uttal av vissa ord, det var som att lära sig ett nytt språk. 
Vi studerade också kinesisk kultur och historia och fick arbeta ideellt på ett kulturcenter i Kunming som skolan har ett samarbete med. Vi fick se en del hantverk och själva prova på att trycka med träsnitt och skriva kalligrafi. 
Den största behållningen av året är nog alla möten med människor som jag aldrig skulle ha kommit i kontakt med annars. Vi gjorde också resor till minoritetsområden där de bodde väldigt primitivt på landsbygden. Det var helt nya och fantastiska upplevelser för mig.
Jag hade aldrig på fastlands-Kina tidigare, bara i det moderna Hong Kong som är väldigt likt en västerländsk storstad. Konsumtion och shopping är deras största turistattraktion och det är en intensiv och tätbefolkad storstad. De har inte satsat på sina grönområden vilket verkligen är önskvärt. 

Du går ju på en utbildning med fokus på recycling nu. Har du alltid varit intresserad av återbruk? 
 Jag har alltid varit intresserad av att värna om miljön, det är en viktig fråga, men det är först nu på min utbildning som jag blivit medveten om hur det de val jag gör i min vardag påverkar omvärlden. 

Jag tycker också att det är intressant med hållbar odling av mat och nästa vecka skall jag vara på Senneby Trädgård för att se hur de arbetar på en ekologisk gård. Jag skulle gärna testa på att Wwoofa, att under en längre tid bo och arbeta volontärt på ekologisk gård. Senare skulle jag vilja åka till Japan och göra det.

Finns det något recyclat material du föredrar att arbeta med?
 Det skulle nog vara papper i så fall. I Mullsjö hade jag ett slutprojekt där jag tillverkade skålar av papper och tapetprover. Det var då jag upptäckte hur roligt det var med återbruk och kom på att jag ville fördjupa mig i det. Därför sökte jag till Eskilstuna Folkhögskola. 
Jag ritar och tecknar mycket på olika papper men man kan ju göra så mycket annat med det. Ett papper kan vara så skört men också så tåligt, beroende på hur man använder det. Som första uppgift på utbildningen på Recycle Design flätade jag en tvättkorg av tidningspapper. Bilder på mina andra recycle-projekt samt teckningar finns på min hemsida www.ysten.wordpress.com.
Ying-sins korg av tidningspapper

Vad gör du med kläder du inte använder längre?
— Klädbytardagar, lämnar till Second Hand. På skolan har vi också en Free-shop (vi kallar den Karmashoppen) där vi alla kan lämna och ta material. Jag gör just inte om kläder men jag gjort en jeansmatta till min syster.

Vad har du på golvet hemma?
— Ingenting just nu eftersom jag snart skall flytta. Vi har 'bara vanliga mattor' hemma i Malmö.

Vad är vanliga mattor?
— ja, IKEA-mattor typ.

Hur ser din närmaste framtid ut? 
— Jag tror att jag kommer att söka till Linnéuniversitetet i Växjö och deras Designprogram med inriktning på Hållbar utveckling. 

Vad gör du år 2016?
— Studerar, ritar och skapar i återbruk! Det är det jag verkligen älskar att göra! 

3 april 2014

Elin Olofsson


Elin Olofsson bor i Stockholm, är född i Hälsingland, uppvuxen på Gotland och studerar nu på HV Skola. Där går hon den nya ettåriga stickutbildningen. Tidigare läste hon Textil produktutveckling med entreprenörs- och affärsinriktning på Textilhögskolan i Borås. Som examensarbete gjorde hon en kartläggning av svensk ull och dess framtida användning (länk till uppsatsen)

Hur går det för den svenska ullen? 
— Det finns ingen efterfrågan överhuvudtaget. 
Det saknas infrastruktur för insamling och sortering som hade gett den svenska ullen större möjligheter att gå på export. I min arbetsgrupp sökte vi även metoder som skulle kunna lyfta symbios mellan industri, konsthantverk för att öka användningen av den svenska ullen..
I Sverige är det främst köttet man vill åt och ullen blir en restprodukt. Endast få satsar på att få fram bra ull på sina får. Överskottet grävs ned eller bränns istället för att ta tillvara på den.

Har du alltid varit intresserad av ull? 
 Nej, inte som nu. Vi hade egna får när jag var liten men som vuxen har jag tagit det till mig på ett annat sätt. Då bodde vi på Gotland och mina föräldrar hade 100-200 tackor som gav mycket ull. De lönespann en del hos bl a  Östergötlands Ullspinneri men för det mesta tog mamma hela skinn som hon sydde pälsar och västar av. Tyskland var hennes stora marknad under många år. 


Vad gjorde du efter studierna i Borås?
 Jag tog en fältstudiekurs genom högskolan då jag sökte praktik på Wålstedts. Efter praktiken blev jag kvar och arbetade som ullspinnerska under ett år. Jag lärde mig att sortera och göra ullblandninar till de olika garnerna, att tvätta, plysa (maskin som river upp ullstapeln och fluffar upp ullen innan den skall in i kardverket), karda till förgarn och spinna – hela kedjan i ullhanteringen. När man spunnit garn kan man ju göra tvåtrådiga garn om man vill, båda S och Z-spunnet garn (Z-spunnet garn används till tvåändstickning). Därefter hasplas garnet till härvor som sedan tvättas så att all spinnolja går ur. Sedan kan man färga garnet. 


Är det på grund av ullen som du sökt dig till Stickutbildningen på HV?
— Ja, I Borås låg fokus på teknisk textil vilket jag aldrig föll för. Jag tycker också att det är spännande med hållbarhetsfrågor och skulle gärna arbeta med det. Jag vill verka för att bättre ta till vara de lokala råvaror som vi har, ullen är en av dem. Det finns fler positiva miljöaspekter av att hålla får då de klarar sig på naturliga betesmarker och håller landskapen öppna. Även om man har får för köttet så måste man klippa dem en gång per år, det är lagstadgat. Förr släppte fåren sin egen ull genom att gnugga sig mot träd men nu är fåren avlade ifrån det. Ullen är en bonus och ett fantastiskt material.

Vad gör du med kläder du inte använder längre?
— Jag lappar och lagar mina jeans och använder dem så länge jag kan. Jag sparar väl de flesta kläder som jag sen kan använda till olika saker. Annars går de till insamlingsorganisationerna. De senaste åren har jag minskat min klädkonsumtion och blivit alltmer medveten. Jag tänker efter innan jag köper. Om plagget skall hålla länge, då betalar jag gärna mer.

— Under utbildningen i Borås var jag engagerad i Rena Kläder som verkar för bättre arbetsförhållanden inom industrin i de textilproducerande länderna. Jag har alltid varit politiskt engagerad och väldigt intresserad av miljöfrågor inom olika områden. Vore jag inte textilare skulle jag nog vara trädgårdsmästare eller fårbonde.

Odlar du i stan?
— Nej men jag är är engagerad i Cyklopen som är ett kulturhus i Högdalen. Där har vi just startat en trädgårsgrupp för att börja odla utanför huset. Stadsodling är spännande och ett bra sätt att använda det offentliga rummet tillsammans i aktivitet som inte är kommersiell.
Hela Cyklopen-huset är som ett stort växthus, man kan odla inom- och utomhus. Nu jobbar vi på att få igång tomten inför sommaren.

Du har rest runt i Indien? Berätta om din textilresa till Indien
— Efter två backpackerresor runt i landet ville jag se något annat och planerade därför en egen textilresa. 2006-2007 spenderade jag fyra månader i Indien och besökte bl a Rajastan och Gujarat. Jag tittade efter olika tekniker som t ex tie-and-dye, blockprint, broderi och besökte kvinnorna i en stam i södra Gujarat som gör fantastiska folkliga applikationer. Och världens bästa textilmuseum måste vara det i Ahmedabad!

En av Elins stickade tröjor av svenskt ullgarn

Vad har du på golvet hemma?
— Jag har bara trasmattor som min mamma vävt.

Du har köpt en stickmaskin? Vad skall du göra på den?
— Jag vill sticka ylletröjor av svenskt ullgarn. 

Vad gör du år 2016?
—  Ingen aning, vad som helst! Jag skulle vilja kanske få igång en produktion av stickade ylletröjor och koftor av svenskt ullgarn. Det kanske blir andra produkter, det får vi se.


modellbygge Landskrona

I sommar är vi inbjudna av Skånes hemslöjdsförbund i samarbete Landskrona museum att ställa ut Re Rag Rug på museet.  Vernissagen blir den 8 juni och utställningen pågår till den 3 augusti. (Välkomna!!)

Utställningsytan är på ca 200 kvm så vi måste använda både väggar och golv. Vi prövar oss fram i liten skala.





koncentration i studion

Vi jobbar på tillsammans med våra flitiga praktikanter Elin Olofsson från den nya ettårsutbildningen i stickning på HV, och Ying-Sin Tsui från den ettåriga utbildningen i Recycle Design på Eskilstuna Folkhögskola.

Fint med några extrahänder just nu! Vi har många små bollar virvlande i luften, mycket att justera och avsluta och många trådar att följa upp.

 
 Och så måsta man ladda batterierna emellanåt