26 april 2013

Fredagsavslutning på Färgfabriken

Vi trodde att vi skulle kunna plåta lite i lokalen på Färgfabriken, där vi ska visa alla mattorna i oktober, men det var uppbokat.

- Men vi fick i alla fall en fredagsfika.

Tack och hej till vår toppenpraktikanter Joséphine, Klara och Lucie som hjälpt oss de sista veckorna ( - och på återseende snart hoppas vi!).



Sexans sista rand på plats

Nu återstår finklippning, trådfästningar och fodring - men så här kommer den att se ut, på ett ungefär!

Vi ville att mattan ska inbjuda till aktivitet och ritade den i en form som gör att man gärna vill följa kurvorna när man går. Mattan svänger  - men inte ränderna, som är skjutna i sidled. På så sätt får den ändå ett lugn och "ligger still" på golvet.




Sjuan börjar ta form

Sista dagen för Lucie och Klara och vi ville gärna få en glimt av hur kompositionen av Re Rag Rug VII kommer att arbetas fram innan vi skiljs åt (för denna gång).

Samtidigt är Re Rag Rug VI på sluttampen!




Vi hade tänkt ha underlaget till hela mittpartiet av Re Rag Rug VII klart men vi fick dela på det. Längden gjorde det svårt att kontrollera trådraken när vi sydde eftersom yllematerialen drar olika mycket. Det är viktigt att vi får till räta vinklar när delarna skall sys ihop.

Vi kapade längden och använder istället en av bitarna till ett sidostycke. Nu har vi fått bredden och behöver bara ha fler byggstenar för längden.








De två första färgpartierna på plats.

Klara Broström

Vår praktikant Klara Broström går basåret i Vävning och Konstsömnad på HV Skola. 

Klara kommer från Luleå och har bott i Stockholm i snart fyra år. Däremellan bodde hon i Göteborg, dit hon flyttade "för att flytta" och för att plugga spanska och internationellt samarbete. Klara har också utbildat sig på tillskärarakademin.

Varför ville du praktisera hos oss?
- Jag gillar konceptet och mattornas uttryck - era färdiga mattor. Jag tycker verkligen att ni har hög designnivå på era grejer, även fast det är tillverkat av återbruksmaterial. Det finns inget annat som liknar det ni gör, det är unikt. Också att se att det går att kombinera ett socialt ansvar med att arbeta med textil.

När föddes ditt intresse för textil som uttrycksform?
- Min mamma har sytt, tovat och hållit på med allt möjligt, det textila har alltid varit nära. Jag hade alltid det praktiska i mig men hade länge en uppfattning om att jag skulle utbilda mig teoretiskt.
Jag var under många år engagerad i Latinamerikagrupperna och reste en hel del i Latinamerika. Men det textila intresset började ta över.

Vad är det med textil som är lockade?
- Det finns så fantastiska möjligheter i att jobba med händerna. Nu har jag kommit in i det och vill hitta mitt eget sätt att arbeta med textil. Tidigare ville jag göra kläder tappade lite lusten för det. Men vem vet nu - när jag faktiskt kan göra tyget själv till kläderna så kan det kanske leda in på nya tankar.

Du gör också smycken av återbruksmaterial, berätta om dem.
- Jag inspireras av materialet och tycker om mässing. Jag är Traderanörd, tycker om gamla grejer, det är en annan känslan i dem än att skapa i helt nya material. Jag sökte gamla klockdelar och hade tänkt göra något. Så sammanföll det med en julmarknad på HVså jag fick en spark i baken att ha dem klara.

Vad har du på golvet hemma?
- Förutom damm? Jag har ett par köpta trasmattor och en nyproducerad röllakansmatta i ull. Jag tycker om mattor. De bonar in rummet, dämpar ljud, det är behagligt att gå på och ger en trivselkänsla.
I ett skolprojekt på HV vävde jag en matta/bonad av gamla linnedukar som jag har färgat in. Linnet är lite stelare än bomullstyg och fransar kanske lite mer men det har en fin lyster.
Klara Broströms trasmatta av infärgade linnedukar

Använder du alla kläder i din garderob?
- Nej, verkligen inte, tyvärr. Men jag försöker rensa ofta. Jag gillar kläder och försöker köpa sådant som jag vill ska hålla länge.


Vad gör du med kläder du inte använder längre?
- Jag har lite olika högar. En låda för sådant man kan använda när man syr. Och så har jag en Myrorna-säck som jag inte kommer iväg med.

- Jag har alltid varit varit intresserad av material, men fått mer kunskap om kvaliteter i och med att jag arbetar med försäljning av kläder. Jag fick öga för vad som säljer och inte säljer. Redan när en ny kollektion kom in kunde jag förutsäga vad som skulle hamna på reahyllan. Det väcker många tankar kring hur mycket onödigt som produceras, konsumeras och slängs.

Hur ser din närmaste framtid ut?
- Jag skall skall läsa två år till på HV, den Högre Textila Utbildningen.

Vad gör du år 2015?
- Jag hoppas på att jag har hittat lite min nisch inom textilen och min dröm är att kunna försörja mig på min egen verksamhet.


Klaras fina halsband av klockdelar och mässingskrot (numera runt Katarina B:s hals)




Lucie Wiberg

Lucie Wiberg är här och praktiserar en vecka.

Hon kommer från Göteborg och bodde barndomsåren i Oslo. 
Nu har hon flyttat upp till Stockholm, med sin man som är kompositör, för att gå basåret i vävning och konstsömnad på HV Skola.

Tidigare har Lucie arbetet som projektledarassistent på en reklambyrå. Det är ingen bransch att åldras i. Hon tyckte att hon kvar färdig där, behövde gå vidare och utbildade sig till psykosyntesterapeut och hade en egen mottagning, Inkludera, fram till förra året. (Lucie har introducerat ett arbetssätt för familjeterapi i Sverige, 'Systemic family constellation'. Det började hon med 1996 och 2000 startade i egen regi en utbildning i metoden tillsammans med två kollegor.)

Hur kommer det sig att du byter bana igen? 
- Det kreativa pockade på och behövde ta mera plats. Jag har sedan barnsben dragits till textil. Min mormor var sömmerska och modist och jag spenderade mycket tid med henne och har bl a starka minnen av att leka med hennes knappsamling. Det var fantastiskt att se hur hon kunde göra saker av små spillbitar, hon gjorde kläder till min Barbie och det är enbart varma minnen.
Jag försöker göra medvetna val (det psykosyntesen handlar om). 

Varför ville du praktisera hos oss?
- För att ni gör så fina mattor. Jag älskar ull, det är ett organiskt material, det andas, har fantastiska egenskaper, man kan forma det, Det går att göra mjuk och hårt. 

Vad har du på golvet hemma? 
- En salig blandning. En trasmatta i köket, en grov sisalmatta i vardagsrummet, en persisk matta i arbetsrummet som ljudddämping. 

Vad gör du med kläder du inte använder längre?
- Jag rensar en del och i och med flytten så gav jag bort ganska mycket. Vi flyttade från 140 kvm till tre rum och kök ... Men jag samlar också; material, textil, knappar osv. Sparar gamla sjalar som kanske går att använda som foder i väskor eller annat.


Berätta om den här trasmattan du gjort?
- Det är en familjematta som jag vävde på vårt trasmatteprojekt förra terminen. Den är till mitt barnbarn Freya. Varje del är avtagbar och har knappar på baksidan. Jag har för avsikt att göra en större familjematta som skall konstrueras som ett korsord med alla namn på familjemedlemmarna.


Lucie Wibergs Familjematta
Du gillar att jobba med händerna?
- Jag stickar, virkar och syr men skulle kanske jobba med andra material om tiden räckte till. Sedan är det bara så att textil lockar mer än metall. När jag hade min mottagning passerade mina klienter min ateljé på väg till samtalsrummet, vilket ofta väckte så stort intresse. Jag har sett hur mycket handarbete engagerar och tror att det kan vara användbart inom terapi.

Hur ser din närmaste framtid ut? 
- Jag skall förhoppningsvis gå Högre Textil utbildning på HV (Handarbetets Vänners Skola)

Vad gör du år 2015?
- Jag fortsätter nog med terapi men kombinerar det med textil på något vis.


24 april 2013

Vi arbetar på bred front

Tack vare våra fina medarbetare denna vecka kan vi arbeta på bred front, med matta nr sex och nr sju samtidigt!

Två maskiner är igång, vi klipper, pusslar, sprättar, stryker och syr, full aktivitet råder.







Sexan växer långsamt














Grunden läggs för Re Rag Rug VII / Foundation for Re Rag Rug VII

Re Rag Rug VII växer fram. Vi syr våder med två lager av mindre bitar av ylletröjor - Det som skall sys ihop till en botten för det översta, synliga och komponerade lagret. 
Lite symaksinskrångel som mest hänger ihop med att vi håller på att bli vän med den.

The foundation for Re Rag Rug in the making. We are sewing panels with two layers of smaller pieces of left over woolen sweaters. These panels will be joined together and create the base for the top layer which has a colourful composition. 
Also trying to make friends with the new machine.







23 april 2013

Två nya praktikanter


Vi är väldigt tacksamma för att vi har fyra nya extrahänder under två veckor; Klara Broström och Lucie Wiberg går basåret på  HV(Handarbetets vänners skola) och är här på praktik.
Trevligt, trevligt.

Klara till vänster - Julie till höger ( Klara and Julie)

We are happy to have Klara Broström and Lucie Wiberg, from HVschool (The school of the Association of Friends of Textile Art), here with us this week.  Four extra hands - great!

Jothi och Chitra

Vi vill presentera Jothi och Chitra som flätat Re Rag Rug II

De är systrar, båda är gifta och har små barn. De bor nära varandra i staden Tirupur i Indien och träffas ofta.

Båda kvinnorna har utbildning på gymnasienivå (12th standard) med matematik respektive vetenskap som huvudämnen. Efter studierna har de gått datakurser och arbetat några år, båda som lärare i vissa ämnen, innan de gifte sig och bildade familj.
Chitra har också arbetat på med administration på ett trikåföretag.

Ytterligare gemensamt, också med de flesta andra kvinnor i Indien är att de slutat arbeta när de fått barn. För att hinna med sina uppgifter i hemmet; ta hand om barn före och efter skolan, hushållssysslor och se till att mannens föräldrar som ofta bor hos någon av sönerna är omhändertagna och nöjda.
De skulle gärna vilja arbeta deltid men inga arbetsgivare är intresserade av deltidsarbetare i Tirupur.

Hemarbete skulle kunna vara ett sätt att bidra till familjens försörjning.
Vi frågar hur de känner inför att åta sig uppdraget med fläta våra mattor, de kunde ju kanske hitta något annat område, t ex telefonförsäljning som blir allt vanligare.
Det glädjande svaret är att de tycker att handarbete är så intressant. De kan sticka och brodera lite men vill gärna lära sig mera. -Så lika vi är!

Utöver det säger Chitra att de tycker att det är roligt men också 'it is mind relaxation'. I en vardag med stress är det avkopplande att handarbeta.
Vi kan inte annat än att hålla med.

Chitra
Jothi


We would like to introduce Jothi and Chitra who made Re Rag Rug II

They are sisters, both married and have small children. They live near eachother in the city of Tirupur in India and they meet often.

Both women have studied up to 12th standard with mathematics and science as mayor subjects. After their studies they have attended computer classes. Before marrying they have worked a few years, both teaching their. Chitra has also worked with adminisration in a T-shirt factory. 

They have in common with many other women in India that they stoped working when becoming mothers in order to manage all their household duties: caring for the children as well as making sure the inlaws (who often live with one of the sons) are content.
They would like to be able to work part-time but this is not common in India and not interesting for employers in Tirupur.

Working from home would be a way of contributing economically to the household. We ask how they feel about taking on the job to make a rugs as they could maybe find work in telephone sales, something which is increasing in India and something that could also be done from home.
The answer is so pleasing to us. They think handicraft is interesting. Thay can knit and embroider a little and would like to learn more. -So similar we are!

Apart from it being fun, Chitra says that she thinks it is 'mind relaxation'. In a stressful life handicrafts has the power to bring peace to your mind. We can't but agree. 

skära mattrasor / cut rags

Vi behövde inte skära eller klippa remsorna själva till de flätade mattorna. Det var bara att ta med sina tygbitar och lämna in dem här - så gick det på nolltid!

We didn't have to cut the rags ourselves. This guy helped us - extremely convenient!



Dammigt ...